Gå direkt till Nyheten (Sverige och Storbritannien i samarbete om stridsflyg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sverige och Storbritannien i samarbete om stridsflyg

Publicerad måndag, 22 juli 2019, 09:08 av Redaktionen

Sverige och Storbritannien undertecknar avtal om utveckling av framtida stridsflygsförmåga
Försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt undertecknade i London den 18 juli ett samförståndsavtal (MoU) om att undersöka möjligheterna för gemensam utveckling av framtida stridsflygsförmåga och stridsflygsystem.

Avtalet är startpunkten för länderna att analysera förutsättningarna för ett fördjupat utvecklingssamarbete avseende framtida stridsflygsförmåga, inkluderat framtida utveckling av JAS 39 Gripen.
Avtalet innebär inga långsiktiga bindningar länderna emellan utan är tänkt att möjliggöra framtida ställningstaganden. Det innebär heller inte några begränsningar för länderna att engagera sig i liknande studier och analyser med andra partners.
Avtalet löper 10 år. Om och när Sverige bestämmer sig för att fullt ut påbörja ett bilateralt utvecklings- och anskaffningsprojekt så kommer förnyade avtal att behöva tecknas. Sveriges nuvarande stridsflygsystem, JAS 39 Gripen, kommer utgöra ryggraden för svensk stridsflygförmåga för överskådlig framtid.