Gå direkt till Nyheten (Lantmännens skördeprognos: Årets skörd − bättre än 5-årssnittet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 24 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lantmännens skördeprognos: Årets skörd − bättre än 5-årssnittet

Publicerad måndag, 15 juli 2019, 07:15 av - Inskickat material

Årets spannmålsskörd ser ut att bli god, en absolut nödvändighet för många lantbrukare som drabbades hårt av fjolårets torka och värme. Enligt Lantmännens prognos kommer den svenska skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd vara större än 5-årssnittet.

Lantmännens skördeprognos för spannmål, oljeväxter och trindsäd uppgår till 6,3 miljoner ton för skörden 2019. Denna uppskattning är hela 75 procent högre än föregående års extraordinärt låga skörd på 3,6 miljoner ton.

− En god spannmålsskörd i år är av yttersta vikt för Lantmännens medlemmar, Sveriges lantbrukare, med tanke på den svaga skörden 2018 och de efterföljande ekonomiska konsekvenserna, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande.

En tidig skörd förra året gav förutsättningar för en rekordstor höstsådd. Höstsådda grödor avkastar mer än vårgrödor vilket bidrar till den högre skörden i år.

− Fälten ser bra ut överlag men det finns stora lokala variationer eftersom vissa områden har fått mindre regn än andra, vilket påverkar avkastningen negativt. Efter fjolårets torka saknas fortfarande vattenreserver i stort sett i hela landet och grödorna har inte kunnat rusta sig för en eventuell sommartorka. Optimalt väder för spannmålen är dryga 20 grader och regelbundna regn under vår och sommar. Skulle vi få 30 grader varmt och strålande sol resten av sommaren kan skördepotentialen sjunka på flera håll i landet, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

2 kommentarer på “Lantmännens skördeprognos: Årets skörd − bättre än 5-årssnittet”

  1. Lasse Liten skriver:

    Illa ställt, när texten som handlar om spannmål, oljeväxter och trindsäd illustreras med en bild på grässkörd

  2. Björn Smitterberg skriver:

    Jo så här var det. Artikeln handlade även om foderskörd. Men vid genomläsningen i samband med publiceringen (bilden redan vald) såg jag att foderprognosen gällde andra delar av Sverige. Därför ströks höskörden – men bilden råkade bli kvar.

Kommentarerna är stängda