Gå direkt till Nyheten (Silver för Henrik Kraemer i Sum Sim)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 11 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Silver för Henrik Kraemer i Sum Sim

Publicerad söndag, 14 juli 2019, 13:31 av - Inskickat material

LGSS är representerat på Svenska Ungdomsmästerskapen i simningen (klassiska Sum Sim) av Henrik Kraemer. Henkes bästa distanser är fjärilsim och först på programmet står kanske den tuffaste av alla distanser, 200 meter fjärilsim.

Men Henke behärskar distansen, det gäller att hushålla med krafterna. För om dessa tar slut, då blir det jobbigt på riktigt.

– Taktik är alltid lurigt och det är lätt att bli ivrig, samt att dagsformen gör att man får simma på ett annat sätt än vad man kanske tidigare tänkt, säger LGSS huvudtränare.

– Henkes taktik på 200 fjärilsim, som fungerat utmärkt tidigare är att försöka ta det lite lugnare de första 100:a metrarna för att försöka öka/hålla tempo och kunna komma starkt sista 50.

Henrik Kraemer säger att målsättningen var att komma vidare från försökssimningen till finalen och hans simning och taktik fungerade utmärkt. Så bra att han kom till finalsimningen som 4:e simmare och att hans sista 50 meter som avverkades på fin fina 34.71 blev en snackis på Centralbadet i Norrköping.

Splittiderna var (31.54 – 37.45 – 37.72 – 34.71) och resulterade i ett nytt klubbrekord 2:21.42 .

I finalen försökte Henke pressa lite extra för att försöka få vittring på en medalj inför sista längden. Han var 0,8 sekunder snabbare vid 150 meter, men den lite snabbare utgången kostade på och hans sluttid blev 2:22.37. Men han lyckades komma in som 4:a på ungdoms SM, två sekunder från medalj.

Det ska också nämnas att Henke har ett år kvar i klassen, då distansen gäller för 15 år och yngre. Jag är verkligen jättenöjd med min insats på 200 fjärilsim. Det känns inte som jag förlorade någon medalj utan mer som att jag vann en fjärdeplats även om man inte hade tackat nej till medaljen om den hade kommit säger Henke med ett smil på läpparna.

Efter en ledig dag, med fokus på återhämtning var det dags för försökssimningar på halva distansen, där åldersindelningen är 14 år och yngre. En snabb men kontrollerad utgång följdes upp en stabil hemgång och sluttiden 1:02.80 (29.57 – 33.23) är nytt 15-års rekord i LGSS.

Till final kom Henrik Kraemer med näst bästa tid. I finalen var det inget snack, han förbättrade både öppnings- och avslutningslängden och med det nya klubbrekordet 1:02.07 vann Henke en silvermedalj.

Och om vi kan vår historia rätt så skall detta vara LGSS första medalj på Sum Sim. Henke själv hade som målsättning att försöka ta medalj på distansen och han var nöjd med sina insatser under veckan.

Träningen har fungerat mycket bra under hela våren och sommaren. Henrik har ökat träningsmängden med i snitt två extra simpass i veckan mot tidigare samt kompletterat med core-träning, dragit i slangar samt löpträning. Många simträningar har också gjorts med Uddevalla Sim där konkurrensen i bassängen har varit stärkande, inte minst på träningslägret i Bulgarien. Där Henrik och tre simmare till från Lidköpingfick chansen att följa med. Henke har svarat mycket bra på träningen, eftersom han också har fått vara fri från besvärande sjukdomar, så tycker jag Henrik hade realistiska målsättningar inför Sum Sim. Extra kul när målsättningar, tuffa som de är går in. Nu väntar två veckors ledigt innan träningen startar upp igen. En ledighet som uppskattas såväl av alla aktiva och tränare innan mer träning väntar på alla sätt och vis säger Kjell, även han har ett smil på läpparna.

Lidköpingssonen Malte Lundgren, nu tävlande för Helsingborg Sim var också på plats. Han simmade två lagkapper och 100 frisim. Maltes första år nere i Helsingborg på Nationell Idrotts Utbildning (Simgymnasium) är nu klar och han ser fram emot de kommande åren.