Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Vad ska pengarna gå till?)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Vad ska pengarna gå till?

Publicerad fredag, 12 juli 2019, 11:42 av Björn Smitterberg

Vart tar pengarna vägen – de pengar som vi vill ha till sjukvården?
Det är många besparingsförslag som flyger i luften. Ett från i juni som kommer på beslutsfattares bord i augusti handlar om en omorganisation av sjukhusverksamheterna.

Redaktören fick för sig att läsa igenom för att ta reda på vart pengarna går i regionen.
Här har regionen verkligen sett till att ingen utomstående ska behöva förstå något.
Sjukvården behöver mer pengar, men det är mycket svårt att utläsa hur mycket mer Skaraborgs Sjukhus får. Ja, omöjligt i praktiken.

Det som presenteras är helt enkelt den politiska majoritetens förslag. Nästan 50 fullskrivna sidor med önskemål och inriktningar.
En sida, sidan 48, innehåller en tabell som visar hur pengarna fördelas.
– 43,25 miljarder går till hälso- och sjukvården, en verksamhet som skriker efter mer pengar, personal, mediciner och ny teknik. Av pengarna går 31,2 miljarder till sjukhusens nämnder.
– 7,67 miljarder anslås till regionutveckling. Här ingår bl a stöd till statens vägbyggen. Men hur mycket det är går inte att utläsa.
– Kultur 1,2 miljarder – som bl a gör operan på Läckö möjlig.
– Till kollektivtrafiken anslås 5,13 miljarder.

Nästan 5 miljarder går till regionfullmäktige och regionstyrelsens verksamheter.
Summa summarum för år 2020: 55,74 miljarder kronor varav drygt 2 är riktat statsbidrag.

Tänk att vi har en sommar med normalt väder; stunder av fantastiskt fint väder och minst lika ofta stunder av att det är kyligt, mulet och kanske lite nederbörd – inte så mycket nederbörd, men retfullt mycket. En del vet vad de ska använda pengarna till. Det blir Turkiet eller någon plats i annat land som erbjuder konsekvent solsken.

Redaktören har ett annat förstaval, det dröjer dock någon vecka till. Till dess fortsätter redaktören att jobba i halvfart.

Med hopp om att solen lyser på er. God helg.

4 kommentarer på “Hört på stan: Vad ska pengarna gå till?”

 1. Jan Johansson skriver:

  Jag har ingenting emot att betala skatt under förutsättning att pengarna går till vår välfärd och ingenting annat.
  För att ta några exempel så räknar jag inte polisbevakning av fotbollsmatcher eller omhändertagande av återvändande IS-krigare till vår välfärd.

 2. Watchingeye skriver:

  Det finns inte en verksamhet på denna jord, bortsett från i korrupta länder, där det ständigt tillåts att ekonomin blöder o verksamheten styrs av total inkompetens. Jo förresten, Sveriges landsting som använder vår sjukvård som karriärstege o lekstuga. När får vi vanligt folk, som betalar notan, nog???

 3. Ove Nordström skriver:

  Det beror på att MP och Alliansen prioriterar andra verksamheter framför sjukvården. Regionen har inte dålig ekonomi. Tycker att Pär Johnsson (L) och Annika Håkansson (M) ska förklara sina prioriteringar när det gäller just regionens budget, som de själva står bakom!

 4. Watchingeye skriver:

  Ove: Det finns ju inte ett enda politiskt parti som representerats inom landstinget som kan uppvisa det minsta av vettiga konsekvensanalyser, långsiktighet eller, som sagt, rätt kompetens och inställning. Du bör ha svårt att förneka att detta är en attraktiv väg att gå för att klättra på den politiska stegen. Däri ligger det primära värdet för politikerna. Har jag fel? Varför ser det alltid, årtionde efter årtionde, lika illa ut? ….och nu kommer det nya budet att man vill skära ner på en tredjedel av vårdplatserna i Lidköping. Förvånad?…..Icke då. Så blir det om inte foten sätts ner snart. Ordentligt.

Kommentarerna är stängda