Gå direkt till Nyheten (Berusad i mopedbil får straffet sänkt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 02 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Berusad i mopedbil får straffet sänkt

Publicerad fredag, 12 juli 2019, 21:14 av Redaktionen

En oenig Högsta Domstol har i dag beslutat att en nu 18 år gammal förare av en mopedbil i Lidköping i september ska dömas för rattfylleri och inte grovt rattfylleri. Nu blir straffet dagsböter.

Mannen hade o,51 milligram alkohol i utandning vid provtagningen – alldeles över gränsen för grovt rattfylleri.

Tingsrätten i Skövde dömde mannen för grovt rattfylleri. Påföljden bestämdes till 25 timmars ungdomstjänst, med hänsyn till att den tilltalade bara var 17 år vid tidpunkten för brottet.

I Göta hovrätt dit ärendet överklagades uppstod en diskussion om en olycka skulle få samma konsekvenser med en mopedbil som med en moped. Efter den diskussionen fastställdes tingsrättens dom.

I Högsta domstolen beslutades i dag att den nu 18-årige föraren skall dömas till rattfylleri av normalgraden – inte grovt rattfylleri. Enligt domstolen hade mannen endast kört en kortare sträcka i centrala Lidköping när han stoppades och hans avsikt var sedan att köra ytterligare någon kilometer på landsväg. Den körda sträckan kan, enligt Högsta domstolen, inte anses ha varit ett särskilt riskmoment och faran andra trafikanter har ”varit begränsad med hänsyn till den låga trafikintensiteten vid den aktuella tiden på dygnet”.

________________________
Källa: Dagens juridik.

En kommentar på “Berusad i mopedbil får straffet sänkt”

  1. Per Kele skriver:

    Inte 0,51 promille, utan 0,51 mg alkohol / l utandningsluft, vilket är detsamma som 1,02 promille alkohol i blodet.

Kommentarerna är stängda