Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström mötte solcellsdriven knivslipare
Tobias Karlsson lever ett modernt luffarliv.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 19 januari 2020
  1. Dagens namn:
  2. Henrik
  3. I morgon:
  4. Fabian och Sebastian

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström mötte solcellsdriven knivslipare
Tobias Karlsson lever ett modernt luffarliv.

Publicerad lördag, 06 juli 2019, 17:22 av Tore Sahlström

Att se en knivslipare idag är ingen vanlig syn.
Själv minns skribenten som är uppväxt på en lantgård att på 1950-talet kom det ibland knivslipare eller som det då hette, luffare, åkande på cykel och ville slipa hushållets knivar. Som betalning var de nöjda med ett mål mat.

I helgen går det få sina knivar yxor med mera slipade av en modern vagabond som har slagit läger mitt i Hällekis i, närheten av stationen.

På bilsläpets tak sitter det solceller som driver Tobias Karlsson slipmaskin.

Tobias Karlsson är namnet på denne nutidens vagabond som står till tjänst med slipande av knivar och saxar m m.
Det unika i Tobias slipande är att, han utnyttjar solkraften.
På taket på hans bilsläp sitter det solceller. Han har en regulator som styr laddningen som sedan omvandlas till 220 volt.

Vid molnigt väder använder han de uppladdade batterierna.

Här slipas det en morakniv.

Detta året lever han ett nomadliv åkande med sin bil och solpanelskärra samt sitt medhavda bostadstält. Han har vuxit upp i Värmland och började redan som sexåring bli skogsintresserad och det har varit ett av hans stora intressen i hela hans 43-åriga liv.

Uppvuxen intill en skog precis vid husknuten som blev hans lekplats och på gården stod det en snickarbod. Då är det inte så konstigt att detta skogsliv och hans egen snickarbod formade till det han gör idag.

Här blir en slö yxa slipad av Tobias Karlsson.

Han har haft jobb i civilförsvarsförbundet som lärare i överlevnadskunskap. Förra hösten startade Tobias Karlsson i anrika Bäckedals folkhögskola i Sveg en kursstudie om forntida skogssmide – smide utan maskiner. På kursen fick han bland annat lära sig hur man bygger en öppen härd där man vid nödvändig temperatur gör en bearbetning av stål. På fackspråk kallas en sådan härd för ässja.

Med sig på sin vagabondsfärd har Tobias Karlsson ett antal tjocka böcker på engelska som handlar om vildmarksliv och smidestillverkning. Det är så att Tobias har sökt en universitetskurs i amerikanska Main om just smidekonsten som han nu på kvällarna pluggar i tältet. Kursen är ettårig och man tar bara in fyra deltagare från hela världen men Tobias är dock hoppfull, och tror att han blir antagen.

Tobias Karlsson är en av skaparna av Föreningen Bushcraft Sverige. Ordet Bushcraft kan översättas till vildmarkskunskap på svenska och står för nomad-, hantverk- och skogsliv.

Mellan slipningarna läser Tobias facklitteratur på engelska.

I denna förening ska man bevara och utveckla kunskapen om att leva i naturen av naturen. Detta för att kunna utöva ett mera naturnära friluftsliv och att kunna finna ätliga växter och material för att sedan kunna tillverka det man behöver.

– Bushcraft har nu 6.000 medlemmar och hela tiden växer intresset och nästa år anordnas det en festival där jag är en del av gänget som står bakom arrangemanget, säger Tobias.

Tobias Karlsson har märkt att intresset för att ta vara på sina gamla saker har vuxit men tyvärr har inte folk den kunskap som behövs för att slipa saxar, knivar, sekatörer och häcksaxar och annat.

Vildmarksmannen Tobias Karlsson.

Denne vägfarande och resande knivslipare verkar gilla att utbilda, utbildas och uppleva vad vår natur kan erbjuda och lära oss stressande folk ett rikt naturliv. Tobias är i Hällekis denna helg och kanske någon mer dag för han gillar Kinnekulle. Han är en riktig mysgubbe med sitt yviga skägg och långa hår – ja, han ser ut som man brukar föreställa sig en person som lever ute i naturen året runt.

__________________________
Text och Foto: Tore Sahlström. Bilderna är klickbara till större format.
– Klicka till Bushcraft Sverige