Gå direkt till Nyheten (Debatt: Ta ansvar för sjukvården i Skaraborg!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 03 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Ta ansvar för sjukvården i Skaraborg!

Publicerad lördag, 06 juli 2019, 08:57 av Insändare

Ove Nordström skriver och ställer frågor om sjukvården i Skaraborg i en debattartikel.

Ta ert ansvar!

Jag förmodar att Pär Johnsson/Gunilla Druve Jansson som ledamöter i partier ingående i regionledningen står bakom den regionbudget som ger sjukhusen underskott?

Pär Johnsson uttalar att underskottet föregående år var 148,3 miljoner för SkaS (Skaraborgs Sjukhus) och förklarar det med att det bedrivs sjukvård på fyra sjukhus inom ett område som inte är större än Skaraborg.

Men regionen gjorde inte underskott med 148,3 miljoner. Det är ett av regionstyret medvetet skapat underskott utifrån de prioriteringar Pär Johnsson/Druve Jansson och övriga ledningen gjort i sin budget.

Man har allt sedan man övertog ledningen i regionen medvetet underfinansierat sjukhusen i de vårdöverenskommelser som gjorts. Nämnderna har beställt mer sjukvård än man skickat med pengar till, vilket har lett till att man aldrig kunnat planera verksamheten från grunden. Detta är också en av förklaringarna till att kostnaderna för hyrpersonal ökat kraftigt sedan 2014, trots allt vackert tal om att man strävar om motsatsen. 656 miljoner var kostnaden för hyrpersonal i regionen 2018. Sätt detta i relation till regionens hela resultat om -11 miljoner.

Av regionens 55,7 miljarder kronor (exklusive riktade statsbidrag) går cirka 43,2 miljarder kronor till hälso- och sjukvården. Det är er prioritering Pär Johnsson/Gunilla Druve Jansson och ingen annans. Ni bestämmer också skattesatsen.

Förra mandatperioden gick regionen plus, med 2016 som bästa år med ett överskott på 1,6 miljarder. Trots detta var vårdöverenskommelserna även då underfinansierade. Detta har ni försökt kompensera genom att i efterhand pytsa in en del pengar i form av politiskt beslutade riktade bidrag. En kostnadskrävande politik. Det är billigare att förebygga bränder än att ständigt släcka de som oplanerat uppkommer.

Ni har ej heller räknat upp för de faktiska kostnadsökningar som varit. Trots att kostnadsökningarna legat på ca 5% har ni enbart räknat upp dem med 2% i era budgetar. Var och en som kan räkna förstår ju att detta leder till besparingar för verksamheten.

(Källor: vgregion.se)

Så jag vill ställa några frågor till Pär Johnsson/Gunilla Druve Jansson.

Med anledning av Pär Johnssons uttalande om att ”en stor anledning till detta är givetvis att vi bedriver vård på fyra sjukhus inom ett område som inte är större än Skaraborg”.
Har vi enligt er och regionledningen för många sjukhus idag i Skaraborg och vad är isf er målsättning om vilka vi enbart bör ha kvar?

Och den kanske viktigaste frågan.
Står ni inte bakom er egen regionbudget med de prioriteringar ni gör där och den skattesats ni ansett skall räcka för att täcka regionens verksamhet?

Ove Nordström, fd ledamot i utförarstyrelsen SkaS.

En kommentar på “Debatt: Ta ansvar för sjukvården i Skaraborg!”

  1. Markus skriver:

    Bra Ove! Skönt med en som är insatt och kan ställa nuvarande beslutsfattare mot väggen. Väntar nyfiket på svar, men har inga höga förhoppningar. Politiker har en viss tendens att ducka när det blåser…

Kommentarerna är stängda