Gå direkt till Nyheten (Lidköpings handlare satsar på stadens handel:
– Vi har alla förutsättningar att fortsätta vara en handelsstad!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 24 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpings handlare satsar på stadens handel:
– Vi har alla förutsättningar att fortsätta vara en handelsstad!

Publicerad fredag, 05 juli 2019, 11:57 av Björn Smitterberg

– Det lönar sig att handla nära, säger Thomas Karlsson och Magnus Franzén. Och det ska löna sig för kunder såväl som för handlare.
Med principen att all handel gynnar Lidköping som stad och medverkar till att ännu fler kommer till Lidköping görs nya satsningar.

Nu börjar det dyka upp skyltar i Lidköping med text där handlarna tackar kunderna för att de kommer och handlar i stan.

– Lidköping har ett bra läge, säger Magnus Franzén. Fem procent av kunderna kommer från andra kommuner än Lidköping. det ger ett index på 105. Bara Skövde och Lidköping har över hundra av Skaraborgs städer.

– Det beror på en trevlig stämning, en städad och vacker stad, säger Thomas Karlsson – som är ordförande i Lidköpings Handelsråd med cirka 70 medlemmar – han är också vice ordförande i kommunfullmäktige.

Med den nya satsningen vill handlarna peka på vikten av att man handlar i Lidköping.

– Handeln är en av Lidköpings stora branscher om man ser till antalet anställda – det är tusen personer som arbetar i Lidköpings affärer. Och till dätta kan läggas att det är en verksamhet som ofta gärna ger personer deras första anställning, säger Magnus Franzén.

– Handeln bidrar till att göra Lidköping trevligt och roligt. Visst finns det en del lediga lokaler, men vi jobbar hela tiden på att få in nya företag. Om en månad kommer ett nytt företag till en ledig lokal där det tidigare sålts damkläder på Stenportsgatan. Så där försvinner snart det bruna papperet i skyltfönstret. Och vi har ytterligare på gång. Men visst är tomma lokaler en varningsklocka.

Många anser att hyrorna är för höga?
– Ja, men fastighetsägarna är inte omöjliga att förhandla med. Man kan förhandla om olika former av avtal. En del har avtal i förhållande till omsättningen för att ta ett exempel.

Fastighetsägarna försöker också bidra till trivseln i Lidköping.

E-handel – ett hot?
– Jag tror det är en möjlighet, säger Thomas Karlsson. Även vi som har lite mindre butiker kan förhandla med våra leverantörer om att bli den butik där man kan hämta ut nätbeställda varor. Jag hjälper gärna mina kunder med varor som inte finns i lager – då kan vi gemensamt göra en beställning och utnyttja näthandeln.

I september lanseras ännu en nyhet. Det är ett nytt presentkort. Det ska kunna köpas i bokhandeln och skoaffären i framnäs.

– Det nya är att det är ett slags bankkort. Det fungerar i alla butikers kortläsare. Man köper ett laddat kort – laddat med ett visst värde – och kan använda det i Lidköpings butiker.

– Vi har ju problem att få med kedjor i Handelsrådet, säger Thomas Karlsson. Affärskedjor vill gärna inte arbeta lokalt med sin marknadsföring – men vissa stora har gått med oss nyligen. Andra är inte medlemmar – men har valt att samverka med oss ändå.