Gå direkt till Nyheten (Vill ha förbud mot rasistiska organisationer)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vill ha förbud mot rasistiska organisationer

Publicerad torsdag, 04 juli 2019, 12:48 av Redaktionen

Den organiserade rasismen utgör ett särskilt hot mot samhället som måste tas på största allvar. Regeringen tillsätter därför en parlamentariskt sammansatt kommitté som ska överväga om det bör införas ett särskilt straffansvar för deltagande i en rasistisk organisation och ett förbud mot rasistiska organisationer som sådana.
Arkivbild från2013.Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Rasistiska organisationer bidrar till att rasistiska uttryck får spridning i medier, på internet och i sociala medier samt genom bland annat demonstrationer på olika håll i landet. Det handlar till exempel om antisemitiska och afrofobiska budskap. Vit makt-miljöns aktiviteter utgör också ett hot mot enskilda individer. Personer inom den miljön bedöms ha förmåga att begå grova våldsbrott som skulle kunna utgöra terroristbrott i Sverige.Regeringen anser mot denna oroande bakgrund att det inte är tillräckligt att motarbeta rasismen i allmänhet utan konstaterar att den organiserade rasismen i sig är ett hot som behöver uppmärksammas särskilt.

Utredaren ska även göra en kartläggning av hur rasistiska organisationers möjlighet att verka har begränsats i andra länder och ta del av vad som är känt om begränsningarnas effekter.
Dag Mattsson, justitieråd i Högsta domstolen, blir utredare och uppdraget ska redovisas senast den 28 februari 2021.

En kommentar på “Vill ha förbud mot rasistiska organisationer”

  1. RGR skriver:

    Jag har inte tillräckligt med förtroende för våra folkvalda för att känna mig helt bekväm med att ge dem redskap att förbjuda politiska organisationer som de för tillfället stör sig på.
    Vem vet vilka som är nästa att drabbas. Miljögrupper? Oberoende fackföreningar? Vänsterpartiet? Veganer?

Kommentarerna är stängda