Gå direkt till Nyheten (Lyckad premiär för Kinnekulles visfestival)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lyckad premiär för Kinnekulles visfestival

Publicerad lördag, 29 juni 2019, 16:49 av Tore Sahlström

Idégivare till Kinnekulle visfestival är Roy Sällström och Eva Ekhagen boende i Hällekis och som både sysslar med musik på var sitt håll och även spelar tillsammans. För första gången så har paret arrangerat en visfestival i Falkängens hantverksby.

Detta är ett projekt som görs med ekonomisk stöttning av Sparbanken Skaraborg och Götenekommun samt Visans vänner.

Festivalen har fått namnet Kinnekulle Visfestival. En festival som enligt arrangörerna vill hylla den vackra och dess unika kulturella miljöer på Kinnekulle.

Under lördagen fylldes den pittoreska hantverksbyn i Hällekis av musik och visor. Visfesten var också opinionsyttring för Falkängens överlevnad. Mellan akterna talade personer knutna till bygden och Falkängen om hur viktigt platsen är att bevara.

En sådan talare var Sibylle Mendes som, är projektledare för en utveckling av ett framtida Falkängen.

I år var det gratis entré till festivalen men besökarna kunde frivilligt bidra med pengar.

– Det är inte världsberömda artister som uppträder på scenen, men de är väldigt skickliga, uttryckte arrangören om evenemanget.

– Vi hoppas även kunna ordna en festival nästa sommar men då får vi nog ta betalt.

– Vi kan nog inte räkna med att få bidrag nästa år igen, menar Roy Sällström.

Först på scenen denna heta sommardag var Eva Ekhagen som, framförde egna visor bland annat ”Trosbekännelsen” och andra egengjorda med lite humoristiska texter.

Nestorn och den mest kände trubaduren och vidsångaren var numera Hällekisbon Evert Ljusberg. För snart 50 år sedan lämnade han Härjedalen för Stockholm och nu är Evert en hängiven och rotfast Kinnekullebo sedan flera år.

– Jag är väl nästan den siste kvar från den stora visvågen på 1960-70 talen som fortfarande håller på någorlunda regelbundet i det här trubaduryrket, säger Evert till skribenten där han sitter intill scenen med en fika och lyssnar på de övriga artisterna.

En annan vissångare som är ganska färsk i gebitet var 30 -årige Simon Swahnström från Mariestad som på heltid lever på trubaduryrket.

– På sommaren är det många jobb så då gäller det som egen företagare hänga i. För under vinterhalvåret är det färre framträdanden.

– Det är jätteroligt att denna visfestival  kom till här i Hällekis och hoppas verkligen den återkommer nästa år också, säger den unge Simon innan han äntrar scenen.

Hela gänget samlad: Fr.v. Evert Ljusberg, Eva Ekhagen, Simon Swahnström, Sofia Ekberg och Eva Nykvist.
Bakre raden fr.v. Mats Götherskjöld , Roy Sällström och Per ”Polarn” Svensson.

Festivalen bestod av artister och singer/songwriters som framförde såväl tolkningar som eget nyskrivet material. Texten är många gånger det viktigaste i en visa. Visans stilart har en stor potential och kan användas i många sammanhang. Enligt Visans Vänner har visor fått en undanskymd plats i media.

Nu när Roy och Eva startat Kinnekulle visfestival så är det i alla fall en början på en ny era i visgenren i våra trakter. Publiken trivdes och jag hoppas att detta blir ett återkommande arrangemang. Falkängen är en utmärkt plats för en visfestival.