Gå direkt till Nyheten (Sofia Wennberg: Hitta ut på Vänern i sommar!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 21 januari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sofia Wennberg: Hitta ut på Vänern i sommar!

Publicerad tisdag, 25 juni 2019, 11:38 av Redaktionen

Solen skiner och den blå himlen speglar sig i vattnet. Det är nu perfekta dagar för de som vill ge sig ut och upptäcka den närmaste skärgården och kanske öar lite längre bort.
Det är Sofia Wennberg, som återfinns på naturum Vänerskärgården i Viktoriahuset på Läckö som skrivit en artikel som lockar ut till sjöss.

På Kållandsö finns det flera fina vandringsleder som tar dig så långt ut som det går utan att blöta ner tårna.

Beroende av hur din dagsform är och vilket håll vinden blåser så finns det olika alternativ.  Vandra vid Traneberg, Fröfjorden eller kanske runt Roparudden. Längre ner på Kålland finns Hindens Rev som inbjuder till promenad, fem kilometer rakt ut i Vänern(!) Strax söderut finner du även Källstorps vackra vandringsleder. Beroende hur långt du vill vandra finns här olika alternativ. Vissa sträckningar har spänger som tar dig ut i övärlden förbi fina bad- och grillställen.

För dig som inte kan eller vill lämna Lidköping så finns exempelvis ett tillgänglighetsanpassat naturstråk i Östra Sannorna. Här möter du inte så mycket skärgård men väl Vänerns vackra strand och en mängd olika fåglar som trivs bland klibbalarna och i vassen.

Under juli månad lyfter naturum Vänerskärgården – Victoriahuset just Vänern och skärgårdarna extra mycket. Förutom att naturum vill uppmuntra till upptäcktsfärder längs vackra vandringsleder så genomförs i juli månad dagsturer ut till några av Vänerns skärgårdar.

För barn och vuxna som vill upptäcka vandringsleden på ön Stora Eken genomförs familjepaddlingar tillsammans med en lokal kajak & kanotuthyrare. En kanotguide ser till att deltagarna kommer säkert över till ön och sedan tar naturguiden över och vandrar, upptäcker och guidar små och stora under dagen.

För den som istället vill undersöka Ekens skärgård från vattnet finns naturguidningar i kajak, även då är både en kajak- och naturumguide med på färden.

Skärgårdar som ligger lite längre bort är Lurö- och Djuröskärgård. Värmlands vackra skärgårdspärla Lurö är ett natur- och kulturparadis som är lättillgängligt för de flesta. Turer går dagligen från Ekenäs i Säffle kommun under sommaren och de som driver verksamheter med mat och boende på Lurön hämtar vid Spiken eller Läckö vid förfrågan.

I sommar avgår tre naturguidade turer till Lurö från naturum Vänerskärgården. Guiden fokuserar på Lurö skärgårds natur men berör självklart även det stora kulturella arv som ses under vandringen.

Djurö skärgård är vår närmaste nationalpark och den återfinns i Mariestads kommun. Hit går det att ta sig både från Mariestad och Lidköping med hjälp av lokala entreprenörer. Från bryggan nedanför Läckö Slott planeras flera söndagsturer att avgå i juli månad. För dig som följer med väntar en heldag med Vänerns söta vågor, vandring och tid för reflektion.

Hoppas att du finner din väg ut i skärgården i sommar. Behöver du hjälp och råd om kartor, söker en entreprenör eller vill boka någon av naturums aktiviteter så hör av dig till naturums reception på telefonnummer 0510–48 46 60. Självklart kan även turistbyrån i Lidköping hjälpa till, de återfinns på telefonnummer 0510–200 20. Tänk på att alla båtturer, naturums och de som genomförs av lokala entreprenörer, behöver förbokas.

Härlig sommar önskas till er alla!
______________________
Sofia Wennberg