Gå direkt till Nyheten (Nya 44:an ska ta över 6.000 bilar per dygn från Gamla Götenevägen)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nya 44:an ska ta över 6.000 bilar per dygn från Gamla Götenevägen

Publicerad tisdag, 18 juni 2019, 13:13 av Björn Smitterberg

Någon gång i slutet av nästa vecka – troligen under lördagen eller söndagen – kommer den nya sträckningen av riksväg 44 mellan Källbyrondellen och Skararondellen att vara klar. 385 miljoner kronor har Trafikverket satsat tillsammans med Lidköpings kommun  (25 procent). I dag visades vägen för bl a pressen.

– I 24 år har jag levt med de här vägplanerna, jag fick ta första spadtaget och tycker det är trevligt att få se vägen färdig, sa Kjell Hedvall, tidigare kommunalråd, som var en av gästerna i dag.

I höst är vägarbetarna på plats igen – för Skararondellen ska byggas om. På sikt, ingen vet när, skall Ågårdseländet åtgärdas. Ny väg 44 som går mot Risa utanför bebyggelsen kan dröja länge. Så länge kan antagligen inte Ågårdsrondellen vänta. Det är en av Skaraborgs mest trafikerade platser med upp till 20.000 bilar per dygn.

En god lite mindre nyhet i sammanhanget är att Wennerbergsvägens utfart till gamla 44:an/Gamla Götenevägen kommer att öppnas för utfart även mot Filsbäck. Arbetsordern ligger  klar vid Lidköpings kommun som nu blir ägare till båda vägarna i korsningen.

Just nu pågår slutjusteringar av de nya vägarna. Och en sista besiktning ska ske nästa vecka och då bestäms när vägen ska öppnas.

– Det blir öppning under nästa helg (inte i midsommar), lördag eller söndag, säger Johan Larsson som är Trafikverkets projektledare på plats.
Medan åskregnet öste ned.

Alla närvarande bjöds på en rundtur på nya vägen. Bl a visades en ny form av mitträcke som delar vägen på längden. Men gärna talade Erik  Westerlind – Skanskas projektchef – om hur vacker vägen är.

Vägen ligger till största delen i en sänka för att trafiken inte ska synas så mycket från omgivningen. Naturvärden har satts högt – bl a Öredalsån som fått en liten bit ny sträckning. Över ån går den längsta bron – 70 meter. Den ska släppa fram vattnet men också vara en väg för djur att komma från ena sidan till den andra.

”Nya Öredalsån”

Någon kanske reagerar på att en del av bilderna ser ut att vara tagna åt fel håll. Det beror helt enkelt på mitträcket – under rundturen fick fordonen köras åt ena hållet på vänster sida. För Lidköpingsnytts ålderstigna redaktör var det en dejavu – redaktören hade nämligen körkort redan när det var vänstertrafik.

Busshållplats. Här? Jo här finns förbindelse mellan Sävare och Filsbäck, och området är intressent för exploatering.

Lite fakta:
– Säkerheten har varit hög (- antingen har vi jobbat säkert eller låtit bli!). En person har skadats i form av lårkaka.
– Miljö- och klimatkraven har varit högt satta, Skanska fått tillbaka ett par miljoner i bonus för detta.
– Det är 2+2-väg drygt 3 kilometer, i övrigt 1+2 eller 1+1.
– 7 kilometer väg är nybyggd, 4 är ombyggda.
– Högsta tillåtna fart blir 100 kilometer per timme.
– 60 procent av de bilar som nu rullar genom Filsbäck kommer att flytta, helst fler.
– Drygt tio procent är tung trafik.
– Vägarna har byggts för att klara utökad trafik.
– 9 broar i olika storlekar har skapats.

Hela byggtiden har projektchef Erik Westerlind pendlat mellan Alingsås och Lidköping. Nya projekt väntar, men han vet inte riktigt var.

Längs vägkanterna har fröer för tusentals kronor spridits. De börjar synas nu.

3 kommentarer på “Nya 44:an ska ta över 6.000 bilar per dygn från Gamla Götenevägen”

 1. Christian Velander skriver:

  Fint reportage om nya vägen:)

 2. Margrete Lund skriver:

  Plötsligt händer det. Äntligen!

 3. Maguns skriver:

  Kan va skönt slippa flaskhalsen Filsbäck. Lite trist att man är van vid avfarten Wennerbergsvägen in mot Lidköping. Rörstrandsvägen förbi Rusta & Coop lär bli en större flaskhals, vilket är redan nu, om de inte bygger ut den med dubbla filer förstås.
  Men nu lär Googlemaps får ändra väg-sträckning med.

Kommentarerna är stängda