Gå direkt till Nyheten (Haveristen i Vänern har tömts på 32.000 liter olja)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Haveristen i Vänern har tömts på 32.000 liter olja

Publicerad tisdag, 18 juni 2019, 18:57 av Redaktionen

Kustbevakningen har tömt det grundstötta fartyget i Lurö skärgård på över 32000 liter diesel.
– Det är en förutsättning för att haveristen ska kunna dras loss utan att riskera ett större oljeutsläpp, säger räddningsledare Fredrik Hallerström.

Beslutet om att tömma haveristen på bränsle fattades tillsammans med Transportstyrelsen under måndagskvällen efter att fartygets ägare inte kunnat presentera en egen bärgningsplan. Åtgärden är nödvändig för att minimera risken för utsläpp i samband med att fartyget dras loss.

– Vi agerar medan vädret är gynnsamt och vi har kontroll över situationen. Vår inriktning har hela tiden varit att tömningen ska ske så fort och säkert som möjligt, säger Fredrik Hallerström.

Arbetet med att tömma det grundstötta fartyget avslutades vid 9-tiden på tisdagsmorgonen. Med det avslutas även Kustbevakningens räddningstjänstuppdrag och det blir ägarens ansvar att dra loss fartyget från grundet.

Det var i söndags morse som det drygt 66 meter långa lastfartyget gick på grund i Lurö skärgård. Fartyget var på väg till Hönsäter lastat med foder. Ingen olja har läckt ut i samband med grundstötningen som inträffade efter att en besättningsman somnat på sin vakt.

Uppgifter finns att vakthavande på fartyget somnade och fartyget kom ur kurs.
___________________
Foto från Kustbevakningen, textunderlag från Kustbevakningen