Gå direkt till Nyheten (Trettondagsafton – Shakespearedrama med Esplanadteatern i sommar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 17 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Naemi och Naima
  3. I morgon:
  4. Lillemor och Moa

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Trettondagsafton – Shakespearedrama med Esplanadteatern i sommar

Publicerad torsdag, 13 juni 2019, 12:15 av Björn Smitterberg

Det är egentligen inte helt klarlagt varför det här världsberömda stycket av William Shakespeare heter Trettondagsafton. Det finns ingen tydlig koppling mellan pjäsen och den tolfte natten. I originaltiteln skrivs om den tolfte natten efter jul – med tillägget ”eller vad du vill”.
Så det är absolut inte fel att  spela denna komedi i  sommar. Det gör Esplanadteatern som nu börjat repetera på plats på sommarscenen Närebo. Premiär blir det den 26 juni.

Scenen förknippar tydligt Esplanadteaterns uppsättning med miljön i Stratford upon Avon i mellersta England. Korsvirkeshus, lite lutande väggar och många prång. Ett stenkast från kanalen/floden Avon var det Shakespeare bodde en stor del av sitt liv. Senare flyttade han ju till London och byggde upp en speciell teater. Även i Stratford liksom på en mängd platser runt om i världen finns scener som spelar Shakespeare och inget annat.

Det är en ovanligt stor ensemble som är engagerad i uppsättningen. 13 personer:

Lotta Wendin
Frida Bergman
Lollo Bengtsson
Robin Auguctuc
Eskil Bengtsson
Linda Karlsson
Mats Henrikson
Filip Carlén
Kajsa Holmqvist
Eva-Lotta Hallbäck
Johan Rundkvist
Felicia Andersson och
Maria Hassel.

Regissör denna gång: Gabriella Jakobsson som är främst på bilden. Bilden togs på onsdagskvällen när det var repetitioner som pågick i varje hörn av det som var lada och maskinhall innan Esplanadteatern flyttade in.

Mellan den 26 juni och 14 juli spelas pjäsen.