Gå direkt till Nyheten (Sju patienter per vårdlag
Förslag för att minska sjukhuskostnader)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sju patienter per vårdlag
Förslag för att minska sjukhuskostnader

Publicerad torsdag, 13 juni 2019, 10:42 av Björn Smitterberg

Genom en ny struktur med vårdlag som bygger på att man hanterar sju patienter vardera kan kostnader minskas kraftigt. Det innebär dock också att antalet vårdplatser inom Skaraborgs Sjukhus minskar med drygt 20 procent.

Förslaget till ändrad struktur bygger på organisationen vid andra sjukhus i regionen.

– Strukturen som skapas bygger på att varje vårdlag ansvarar för sju patienter och bemannas enligt sjukhusgemensam standard, står det i förslaget.

– Samlokalisering sker i vårdavdelningar om 21 alternativt 28 vårdplatser, undantagsvis kan 14 vårdplatser vara aktuellt. För att optimera tiden till vårdnära arbete är utgångspunkten att fast schemaläggning tillämpas. Fördelar med fast schema ses även ur kvalitetsperspektiv med ökad kontroll över kompetensen i vårdlaget och att förutsättningar för trygga vårdteam skapas.

– Den nya strukturen innebär att budgeten för personalkostnad (löner- och sociala avgifter) minskar med 20 procent, att antal fastställda vårdplatser minskar med 21 procent.

Förslaget innebär en minskning av antalet vårdplatser med 62 inom kirurgavdelningarna och 43 inom medicinavdelningar. Vissa samordningar föreslås – bl a av gynekologi och urologi.

En särskild utredning ska göras av hur samordning av vårdplatserna på Lidköpings avdelningar 4,5och 6 inklusive ortopedi, kirurgi och medicin. En särskild utredning ska också göras av placering av strokevård och hematologisk vård.

Förändringen av vårdplatserna väntas ge en helårsbesparing på 85 miljoner kronor, varav 25 miljoner sparas genom minskad övertid och mertid. Förändringen innebär även en minskning av personalstyrkan med 85 heltidstjänster. Även antalet enhetschefer minskas.

Kostnaden för inhyrda sjuksköterskor väntas minska med 7 miljoner kronor.

I nästa vecka sammanträder styrelsen för Skaraborgs Sjukhus, där Lidköping har ett av sjukhusen och Skövde det största.

 

2 kommentarer på “Sju patienter per vårdlag
Förslag för att minska sjukhuskostnader”

  1. Tomas skriver:

    kolla istället hur mkt pengar som går till administration.
    Där finns nog massor att spara

  2. Watchingeye skriver:

    Hej o hå, nu var det dags igen. Ständiga förändringar(läs neddragningar), ständiga budgetar som inte håller, INGEN kan väl längre anse att landstingen som fenomen visar prov på kompetens?? Sjukvården är en lika illaluktande soppa som skolans haveri. Det luktar minst sagt sjukt. Som vanligt. …och som vanligt hävdar politikerna att vi har en vård i världsklass. Hmmmm, den världen är nog rätt snäv o begränsas av de politiska mandaten. De folkvalda frodas på alla sätt och patienterna står för notan på fler sätt än ett.

Kommentarerna är stängda