Gå direkt till Nyheten (Mode och konst hand i hand på Konsthallen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 juni 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Mode och konst hand i hand på Konsthallen

Publicerad torsdag, 13 juni 2019, 14:22 av Björn Smitterberg

Bland alla andra saker som Stina Wirsén teckna för dagspress, böcker och utställningar är mode en specialitet. Som tecknare för Dagens Nyheter fick hon i uppdrag att göra teckningar av Bea Szenfelds minst sagt spektakulära pappersplagg – känt inte minst sedan dåvarande miljöministern Alice Bah Kunke till en klänning bar en bolero i papper gjord just av Bea Szenfeld.

Nu ställer Bea Szenfeld och Stina Wirsén efter långvarigt samarbete ut i Konsthallen – utställningen öppnar på lördag.

Stina Wirsén känner många från barnböcker och biblioteket har passat på att göra en särskild utställning med barnböcker där Stina Wirsén tecknat och skrivit – den finns i fången fram till Konsthallen.

För Bea Szenfeld är Konsthallen en ny upptäckt. Lidköping känner hon sedan förr. Även om hon är född i Göteborg så var det De la Gardiegymnasiet som lockade henne till gymnasiestudier. Då fick hon också kontakt med Inger Persson på Rörstrand som blivit en slags mentor.

I dag är de båda utställarna verksamma i Stockholm.

Bea Szenfeld visar flera olika kreationer i papper. Hon kan berätta om det ofantliga arbete som ligger bakom en del av kläderna. Ändå får hon jobba under stark stress. Alice Bah Kunkes bolero på Nobelfesten för några år sedan tog en månad att skapa och mängder av papper. Boleron finns kvar.

För att kunna visa sina tankar om kläder behövs ofta hjälp av en tecknare. Stina Wirsén visar en hel del av det samarbetet på utställningen, men har även andra verk. Bla a en monumental vägg-vepa sammansatt av olika bilder och faktiskt med en huvudkreation skapad av Bea Szenfeld. Kopplingen mellan de båda kreativa personerna är tydlig.