Gå direkt till Nyheten (Peder Lamm var Sommargatans dragplåster)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 11 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Peder Lamm var Sommargatans dragplåster

Publicerad lördag, 08 juni 2019, 15:59 av Tore Sahlström

I dagarna tre har det varit en försommarfest i Hällekis som, har fått namnet Sommargatan. Det är ett arrangemang där samhällets aktörer öppnar upp och, erbjuder ett program för hela familjen. Hantverkarna i hantverksbyn flyttar ut sina bodar på gatan som, går genom Falkängen. Budskapet med Sommargatan är få visa samarbetet i Hällekis och, vad som händer i samhället.

Utanför Coop mitt i samhället Hällekis satt Eva och Roy spelade och sjöng. En del kunder tog tillfället i akt och, tog plats framför artistduon för att, få sig en bit underhållning efter sitt lördagshandlande.

Den stora begivenheten under dessa tre dagar som, Sommargatan varade var när antikexperten Peder Lamm äntrade scenen bakom caféet i Falkängen. Värdparet Pia (ordf. för hantverkarna på Falkängen) och, maken silversmeden Janne tog emot Peder och började med en fika innan programmet skulle börja.

För Lidköpingsnytt berättade Peder att, han är ute på en turné runt hela Sverige. Igår var han i Herrljunga och imorgon söndag blir det Flen. Han reser i hela Sverige året om och, har en stor och bred kunskap om landets historia.

På färden från Herrljunga svepte han förbi Vedum kyrka och, den är så vacker tyckte Peder så, han var tvungen att stanna och titta lite närmare på den.

Peder Lamm är känd för sina digra historiekunskaper. När han väl ha börjat tala om sitt gebit verkar det finnas hur mycket som helst från hans historieportfölj. Han har arbetat inom antikbranschen sedan 15-års ålder och, har under många år varit anställd vid Bukowskis. Antikexperten Peder är uppvuxen på Lidingö och Östermalm men, nu har familjen flyttat till tröskeln till Österlen- nämligen Sjöbo. Där har han köpt en vacker 1700-tals prästgård.

Kinnekullebon Arne Johansson kom för att få en värdering av sin pigtittare av Peder Lamm.

– Jag gillar den gamla unika svenska bruksmiljön som finns här i Hällekis. Hoppas att man förstår hur viktigt att, bevara denna miljö för framtiden säger Peder.

Inom denna bransch som Lamm verkar inom ändrats efterfrågan och tillgång ofta. Lamm berättar att föremål från 1890-talet ,1930-talet sam  1950-talet finns det numera en massa prylar att få tag på. Nu är det mest 1960-talet som gäller såsom, möbler och herrbandsur.

– Jag har slutat kalla saker för antikviteter- jag säger samlarföremål. Antiken härrör ju sig så långt bort som Romartiden mm menar Peder.

En udda sak som Lamm själv samlar på är gamla fakturor som, har en hög ut av hemma. Inte hans egna utan fakturor från gamla nedlagda fabriker bland annat. Även Buddha figurer har blivit en ny samlarhobby för Lamm.

Många åhörare hade kommit för att lyssna på den kände TV-antikexperten Lamm. Han är en skicklig berättare inom sitt område. Några hade tagit med sig någon pryl för värdering. En som hade gjort detta var Kinnekullebon Arne Johansson som, hade tagit med sig sin lådspegel av ko och hästben. En så kallad pigtittare som, damerna förr satt framför för att göra sig vackra. Denna pigtittare hade ”Bonna Janne” gjort- alltså en Västgötsk produkt.

Peder Lamm berättade att just pigtittare är världens billigaste antikvitet. De är nästan osäljbara.

-Den kanske du skulle få 200 kronor för uppe i Stockholm men , om du säljer den här i Västergötland där, den är tillverkad så, är priset betydligt högre.- För det är alltid bättre att, sälja sina gamla prylar i det område som, den en gång gjordes berättade,  Peder Lamm.

Bilderna är klickbara till större format.