Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlströms bildreportage från nostalgiafton med ålderstigna fordon)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlströms bildreportage från nostalgiafton med ålderstigna fordon

Publicerad tisdag, 04 juni 2019, 22:02 av Tore Sahlström

Götene Motorklubbs årliga träff vid äldreboendet i Götene drog som vanligt många besökare och fordon av olika slag. Man bjöd på entusiastfordon av alla de sorter. Från mopeder, motorcyklar, traktorer till racerfordon.
.

Motorklubben firar i år sitt 90-årsjubileum och, för sjunde gången anordnade man denna populära nostalgiträff.

Nuvarande ordföranden i Götene Motorklubb Tore Bigsten fanns naturligtvis på plats vid äldreboendet. Tore har varit ordförande i två omgångar. Första perioden var mellan 1974-1981 och, sedan från 2001 till nutid.

Bigsten framhäver att det är glädjande att klubben har så många medlemmar.
Just nu är medlemsantalet 650 och det ökar för varje år. Ökningen beror på att man fått flera motorcykelåkare till klubben.

Tore Bigsten är själv en gammal rallyförare. Han körde rally i 12 år med sin Volvo 544 från 1961 som han stolt visade upp på nostalgiträffen.

-Numera på äldre dar tävlar jag i en tävlingsform som, heter regularity. I denna klass gäller det köra sträckorna med en av arrangörena angiven hastighet. Det brukar vara 50 km och det är lagom för mig numera ler, Volvoföraren Bigsten.

På träffen hittade jag Götenes äldsta bil. Det är en Ford från 1924. Ägare till denna raritet är Birgitta Gustafsson vars morfar Frans Ohlsson köpte bilen hos Bröderna Karlges i Götene.

Den gamla leverantörsskylten sitter propert kvar på instrumentbrädan.

Många olika nyare och äldre fordon hade kommit denna ljumma junikväll till Götene. Rätt som det var, kunde man höra ett härligt tuffande ljudkuliss som, kom åkande i en mycket låg hastighet. Det var Jonas Blom från Rubens Motorhistoriska som, kom på en traktor med firmanamnet Lanz från 1940 som tillverkades i tyska Mannheim.

På en av parkeringarna stod en läcker husvagn med tillhörande bil av äldre modell. Bilen var en Ford Mainline från 1954 och, husvagnen var en HB-trailer från 1953 som tillverkades i Uddevalla en gång i tiden .Utanför den mysiga husvagnen satt ägarna Joakim Olsson och Åsa Andersson från Varnhem och fikade.

Den kände Lidköpingsfotografen och Triumphentusiasten Ulf Fabiansson var på plats och visade upp sin Triumph TR 2 från 1954.

Ulf hittade pärlan på Blocket och, har under två år renoverat bilen. Denna modell tillverkades under en mycket kort tid mellan åren 1953-1955. Modellen vann RAC-rallyt. Tog beslag på första och andra plats i detta ärofyllda brittiska rally år 1954.

Inne i själva äldreboendet kunde besökarna bese en del av Götene Motor klubbs prissamling. Här pratade Karl-Gustaf Andersson och, Börje Fröberg minnen från sin tid som bilorienterare och kartläsare. I ett annat rum visades film från en tävling i Röforsbacken från 1934.

Det var många Götenebor och även utsocknes besökare som, hade hittat till träffen vid äldreboendet som, denna kväll fick sig en nostalgikick av alla härliga gamla fordon av olika de slag.

Syskonen Elsa 12 år och Hugo 17 år med efternamnet Ljungkvist höjde stämningen på området med sina egna låtar och, diverse nostalgipop från förr.

Arrangemanget ordnas av Götene Motorklubb med hjälp av Götene äldrecenter, Café Helena samt ett studieförbund.

Alla bilder är klickbara till större format.