Gå direkt till Nyheten (Nio vigs till präster och diakoner på söndag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 06 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nio vigs till präster och diakoner på söndag

Publicerad tisdag, 04 juni 2019, 13:32 av Redaktionen

Hela nio personer vigs till präster och diakoner i Skara domkyrka på söndag. Det sker under ledning av biskop Åke Bonnier.

Det lär bli fullsatt i domkyrkan på söndag. Då är det präst- och diakonvigning, vilket inte bara är ett stort ögonblick för de berörda. Själva gudstjänsten brukar också innehålla lite extra högtidliga inslag, vilket gör att deltagarna kan se fram emot en minnesvärd samling.

Dessutom är det denna gång en extra stor vigning, där fyra präster och fem diakoner vigs till sina ämbeten. Därför väntas extra många besökare.

Några dagar före vigningen är de med om prästexamen inför stiftets domkapitel. Förr var en sådan examen avgörande för antagningen till att arbeta i kyrkans tjänst. Numera sker detta tidigare under utbildningen.

En till Sävare och en till Lidköping

De nya prästerna arbetar under sitt första år i en församling som de tilldelats av stiftet. De får då också lite extra handledning. De fyra som vigs är följande.

Doris Danielsson, född 1964, utbildade sig efter gymnasiet till trädgårdstekniker och har jobbat som lärare på naturbruksgymnasiet i Skara. Hon ska arbeta i Sävare församling.

De fem diakoner som vigs har olika yrkesbakgrund. Ingen av dem kommer inledningsvis att finnas i Lidköpingstrakten