Gå direkt till Nyheten (Vänsterpartiet föreslår: Uppmärksamma Mary Andersson från Saleby
Kanske den mest kända svenskan i USA)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vänsterpartiet föreslår: Uppmärksamma Mary Andersson från Saleby
Kanske den mest kända svenskan i USA

Publicerad söndag, 26 maj 2019, 16:11 av Björn Smitterberg

Mary Andersson från Saleby arbetade för kvinnors rättigheter. Hon var från Saleby och värd någon form av minne i Lidköping, föreslår Vänterpartiet i en motion till kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet skriver i sin motion som lämnas under måndagens möte:

Mary Andersson. Foto av okänd.

– Mary Andersson från Saleby – En svensk-amerikan som vi i Lidköping har anledning att minnas och hedra.

– Mary Andersson föddes på Skattegården Åby i Saleby socken år 1862. Vid elva års ålder åkte hon tillsammans med sin syster via Lidköping till Göteborg, för att därifrån utvandra till Amerika.

– Efter det att hon fått anställning inom Chicagos textilindustri började Mary genast delta i arbetet med att förbättra anställnings- och arbetsvillkoren för kvinnor på olika industriarbetsplatser. Genom fackföreningen engagerade sig Mary också starkt för införandet av åttatimmars arbetsdag och en lagstiftning som kunde stärka kvinnors rättigheter i arbetslivet.

– Hennes stora engagemang och stridbarhet kom så småningom att uppmärksammas av president Woodrow Wilson, som utnämnde henne till chef för Kvinnobyrån inom arbetsmarknadsdepartementet. En post som hon behöll under fem presidenter fram till år 1944.

– Mary Andersson anses allmänt ha varit mycket framgångsrik i sin envisa kamp och strävan att få till stånd en federal lagstiftning till skydd för alla de kvinnor som blev utsatta för dåliga arbetsförhållanden och lönevillkor. Trots sin höga position inom statsförvaltningen upphörde Mary aldrig att stödja och uppmuntra fackföreningarnas och kvinnors kamp för rättvisa och jämställda arbetsvillkor ute på arbetsplatserna. Något som hon också fortsatte med långt efter sin pensionering.

– När Mary fyllde 90 år fick hon gratulationstelegram både från Tage Erlander och John F Kennedy och det finns de som påstår att Mary Andersson är den mest kända svenskfödda kvinnan i USA.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lunnarn
Gäst
Lunnarn
26 maj, 2019 08:01

Tack Vänsterpartiet och Lidköpingsnytt för uppsammärkandet.Låt denna vänsterpionjär ta grevens plats på torget.