Gå direkt till Nyheten (Sveriges naturum:
1,8 miljoner besökare 2018, varav 35.000 skolelever
80.000 besökte naturum Vänerskärgården vid Läckö)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sveriges naturum:
1,8 miljoner besökare 2018, varav 35.000 skolelever
80.000 besökte naturum Vänerskärgården vid Läckö

Publicerad lördag, 25 maj 2019, 08:21 av Redaktionen

Sveriges 33 naturum hade tillsammans 1,8 miljoner besök 2018, lika många som 2017. Besöken av skolelever ökade med 6 procent från 2017. Det visar statistik som Naturvårdsverket har tagit fram.

Sverige har 33 naturum som ligger i anslutning till besöksvärd natur, ofta vid en nationalpark eller annat skyddat område. Syftet med naturum är att ge besökarna mer kunskap om områdets natur och arter, inspirera till att själva vilja utforska naturen och öka förståelsen för varför naturen behöver skydd och skötsel. Ett naturum ska fungera som en port till naturen i allmänhet och ett visst naturområde i synnerhet.

2017 och 2018 låg besökssiffran till Sveriges naturum konstant på 1,8 miljoner. 2014 var antalet besökare 1,5 miljoner och ökade stadigt med 100 000 besökare per år fram till 2017.

– Vi har de senaste åren sett ett ökat intresse att besöka naturum. Många naturum har roliga, interaktiva upplevelser för alla åldrar. Tillsammans med guider från naturum Vänerskärgården – Victoriahuset kan du till exempel bli guidad i Djurö nationalpark, följa med på familjepaddlingar i Ekens skärgård, bygga fågelholkar och bihotell och lära dig mer om djurlivet under ytan, berättar Sofia Wennberg vid naturum Vänerskärgården -Victoriahuset.

Under 2018 deltog över 285 000 personer i aktiviteter, visningar eller guidade turer på naturum runt om i landet. 35 000 skolelever besökte ett naturum som en del i sin utbildning, det är en ökning jämfört med 2017. I vårt närområde tog ca 1600 elever del i något av de anpassade skolprogrammen vid naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. De flesta inom ramen för det, för Lidköpingselever, obligatoriska skolprogrammet 2, 5, 8 för hållbar utveckling. Bakom siffran döljer sig även klasser som besökt naturum för temadagar, håvat småkryp och guidats inne i naturum.

– Det är glädjande att vi även i år ser en ökning av antalet skolelever som besöker naturum. Mer kunskap om naturen och området ger en rikare upplevelse men även en större förståelse för varför det är viktigt att skydda och bevara naturen nu och i framtiden. Naturintresset kan i sin tur förhoppningsvis väcka ett miljöintresse hos barn och ungdomar säger Anna Grundén, samordnare för naturum vid Naturvårdsverket.

Under året var det sex naturum som hade över 100 000 besökare. Dessa naturum var: naturum Kullaberg, naturum Vattenriket i Kristianstad, naturum Söderåsen, naturum Värmland, naturum Skrylle och naturum Stenshuvud. Mest besökare hade naturum Söderåsen i Skåne med hela 143 000 antal besökare.

Lidköpings närmaste naturum, naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, tog emot drygt 80.000 besökare under 2018.

Foto: Sofia Wennberg. Läs mer: Klicka