Gå direkt till Nyheten (Debatt:
Protest mot tredje våningen för dementa)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 10 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt:
Protest mot tredje våningen för dementa

Publicerad onsdag, 22 maj 2019, 07:35 av Insändare

Lidköpings kommun planerar  ett centrum får vård av dementa i Lidköping och det hamnar i Östhaga. Beslut har fattats om trevåningar i byggnaden vilket Alzheimersföreningen motsätter sig.

Vi var säkert många som satte morgonkaffet i vrångstrupen när vi såg senaste förslaget angående demenscentrum som Vård- och Omsorgsnämnden antagit.

Alzheimerföreningen i Lidköping har varit representerad i en arbetsgrupp angående Demenscentrum sedan starten. Vi har även vid föreningsträffar fått kontinuerlig information av förre vård-och omsorgschefen Sven-Ove Andersson och projektledare Susanne Sandén. Vi har tagit del av olika ritningar, lämnat synpunkter och fått yttra oss.

Det har aldrig tidigare varit tal om att bygga en tredje våning. Vi ser också att Tallskogen kommer att stänga relativt snart! 

Antalet boende som får bo i markplan kommer nästan att halveras. Detta att få röra sig är många gånger den bästa medicinen för en person med demenssjukdom. Att kunna öppna dörren och få stiga ut i det fria är en mycket viktig rättighet och värdefull möjlighet. Vissa är fortfarande fysiskt aktiva när de flyttar in i demensboende och detta måste uppmuntras så att man inte blir stillasittande.

Det ska vara lätt och enkelt att ta sig ut, bara att åka hiss kan vara skrämmande.

Det är väl för framtiden förändringar görs? Det som nu föreslås känns inte som nytänkande! Byggnaden får inte likna ett sjukhus, det är hemmiljö som ska skapas. Vissa bor flera år på ett boende för demenssjuka. 

I Socialtjänstlagen står det att kommunen ska planera för äldre och funktionsnedsatta i samverkan med andra samhällsorgan och organisationer. Detta har man gjort fram till nu. Att få läsa om beslutet i tidningen utan någon förhandsinformation känns kränkande. 

Styrelsen för Alzheimerföreningen i Lidköping

2 kommentarer på “Debatt:
Protest mot tredje våningen för dementa”

  1. Anita Carlsson skriver:

    Det måste vara helt tokigt att bygga på höjden. Demenssjuka måste kunna gå ut och in när det passar. Bygg parkeringsplatser på taket i stället om det tar för mycket markyta att bygga boendet i 2 våningar. Borde bara vara EN våning! Ser med skräck på att behöva hamna på 3:e våning och inte kunna lätt gå ut när man har bott i markplan hela livet. Tänk om och tänk med hjärtat.

  2. Watchingeye skriver:

    Anita: om hjärtat och förnuftet fick utrymme att styra, skulle det bli för dyrt o den kostnaden vill man nog inte lägga på nån sårbar utsatt grupp.

Kommentarerna är stängda