Gå direkt till Nyheten (Svenskt Näringsliv:
Enkätundersökning ger Lidköping ”knappt godtagbart”)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 15 september 2019
 1. Dagens namn:
 2. Sigrid och Siri
 3. I morgon:
 4. Dag och Daga

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Svenskt Näringsliv:
Enkätundersökning ger Lidköping ”knappt godtagbart”

Publicerad tisdag, 21 maj 2019, 09:27 av Redaktionen

Svenskt Näringsliv släpper idag ett nytt resultat av en enkät bland sina medlemsföretag. Betyget för Lidköping är inte så högt.

Här återges pressmeddelandet från Svenskt Näringsliv i sin helhet:

Skillnaderna i hur företagen upplever det lokala företagsklimatet blir allt större i Skaraborg. Hela sex kommuner får ett betyg på 4.0 eller högre på sexgradig skala, men samtidigt når Lidköping knappt upp till gränsen för vad företagarna tycker är godtagbart. Det står klart när Svenskt Näringsliv släpper svaren från sin stora enkätundersökning om företagsklimatet i Skaraborgs kommuner 2019.

Drygt 31 000 företagare i landets kommuner har talat om vad de tycker om företagsklimatet i sin kommun, varav drygt 1600 företagare i Skaraborg. Sex kommuner får i år ett bättre betyg jämfört med 2018 när företagen uppges ge ett sammanfattande omdöme om företagsklimatet i sin kommun. åtta kommuner får lägre betyg och Mariestad står oförändrat.

Grästorp får fortsatt högst betyg och ökar även i årets undersökning. I Skaraborg som helhet får sex kommuner ett genomsnittligt betyg över 4,0 på en sexgradig skala. Skövdes starkt positiva utveckling från förra året har avstannat. Skara fortsätter att öka sina betyg om än från låga nivåer och Lidköping får rekordlågt betyg av företagen.

– Det är naturligtvis fantastiskt att Skaraborg får fler och fler kommuner som får höga betyg av företagen. Samtidigt blir skillnaderna allt större mellan kommunerna och Lidköping får sitt sämsta betyg någonsin. I grund och botten så behöver hela regionen ett bra företagsklimat. Lägstanivån ska vara hög i Skaraborg, det finns alla förutsättningar för det. säger Kristian Ryberg, bitr regionchef Svenskt Näringsliv.

Områden förutom det sammanfattande omdömet som företagarna har betygsatt är bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter samt kommunens service till företagen och infrastruktur.

Två stora utmaningar för Skaraborg som helhet är fortsatt infrastrukturen och kompetensförsörjningen. Det sammantagna betyget inom dessa två områden når inte ens upp till nivån godkänt i genomsnitt.

– Problemet med kompetensförsörjningen och infrastrukturen är fortsatt påtagliga. Konsekvenserna är kännbara för företagens och situationen behöver förbättras. Det är inga områden som kan ordnas med en ”quick fix”, men politiker på samtliga nivåer behöver prioritera frågorna än mer, säger Kristian Ryberg.

2 kommentarer på “Svenskt Näringsliv:
Enkätundersökning ger Lidköping ”knappt godtagbart””

 1. Lunnarn skriver:

  Företagarna inte nöjda,hög omsättning på chefstjänstemän.Politikerna?

 2. Jonas skriver:

  Vissa saker går faktiskt att fixa quick, tex infrastrukturen. Om kommunen åker till närliggande större kommuner på studiebesök så kan de se att de har bla tvåfiliga rondeller, högerpå/avfart, planlösa korsningar och istället för ridhus och skog längs med 44:an kan de ha ett nytt änghagen med handel och bensinstation/laddplats på första parkett. Rödljusen kan ställas in som grön våg dvs att man slipper stanna vid nästa om man hålla hastighetsgränsen. Sen kan företagen anställa efter kompetens istället för släktskap eller kompis/granne.

Kommentarerna är stängda