Gå direkt till Nyheten (Kvinnojouren Linnéan 35 år: Hälsning från e av grundarna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 15 september 2019
  1. Dagens namn:
  2. Sigrid och Siri
  3. I morgon:
  4. Dag och Daga

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kvinnojouren Linnéan 35 år: Hälsning från e av grundarna

Publicerad tisdag, 21 maj 2019, 13:14 av Björn Smitterberg

Under 35 år har kvinnojouren i Lidköping stöttat våldsutsatta kvinnor och barn.

Häromkvällen firades Kvinnojouren Linnéan med tårta. Inbjuden gäst var Jenny Hallström, ordförande i Vänsterpartiet i Lidköping. Hon hade med sig hälsningar från Kristina Nättorp, Vänsterpartiet, som var den som motionerade i Lidköpings kommunfullmäktige i juni 1983.

Jenny Hallström och Ann-Carin Landström (båda inbjudna gäster), Stående Ulla Andersson. Privat foto

– Men att kämpa för kvinnors hälsa och rättigheter, har alltid varit kontroversiellt. Starka krafter fanns då, ”den man älskar agar man”. Kristina, som var med i Grupp 8, som kämpade mot våld och sexuella övergrepp, föreslog att kommunen skulle hyra och utrusta en lägenhet för jourverksamhet, i syfte att hjälpa misshandlade kvinnor och att kommunen i övrigt så långt som möjligt skulle stödja verksamheten, berättade Jenny Hallström. Motionen bifölls, men vägen dit kantades av konflikter, smutskastning och insändare.

Kvinnojouren Linnéans medlemmar plus inbjudna gäster.

1984 kom den ideella kvinnojouren igång och under 35 år har medlemmarna arbetat för att våldsutsatta kvinnor och barn ska bli väl omhändertagna, bli sedda och få bästa möjliga stöd i processen till ett liv fritt från våld. Lagstiftningen har förbättrats, polis och socialtjänst ger numera oftast bra stöttning till utsatta kvinnor. Nu finns också professionell personal på Kvinnojouren Linnéan, som tillsammans med femton volontärer hjälps åt med den dagliga verksamheten och kvällsjouren. Kvinnorna och barnen erbjuds aktiviteter som skapar trygghet och framtidstro.

– Jag är glad att striden är historia och att Kvinnojouren Linnéan har utvecklats till en välfungerande kvinnojour. Så ett stort tack till er, som kämpar för våra utsatta systrar! Ge inte upp! Håll ihop! Lycka till! löd hälsningen från Kristina Nättorp.

Foto: Tårta

Foto: Kvinnojouren Linnéans medlemmar plus inbjudna gäster.

Foto med tre personer: Sittande Jenny Hallström och Ann-Carin Landström (båda inbjudna gäster), Stående Ulla Andersson