Gå direkt till Nyheten (Blåsmusikens Dag på Falkängen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 januari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Blåsmusikens Dag på Falkängen

Publicerad lördag, 18 maj 2019, 18:39 av Joakim Stegelmeyer

Runt om i Sverige hölls idag konserter som en del i evenemanget Blåsmusikens Dag. Syftet är att skapa en nationell dag för att synliggöra och främja blåsmusik. Totalt deltog 245 orkestrar i 68 kommuner runt om i Sverige och två av orkestrarna höll en gemensam konsert på Falkängen i Hällekis i eftermiddags, nämligen Hällekis Musikkår och Hemvärnets Musikkår Skaraborg.

En talrik publik hade mött upp på Falkängen för att lyssna. Idag arrangerade dessutom Skarabôrgs Cruisers sitt årliga mopedrally, Kullen Runt, med målgång och prisutdelning på Falkängen. Här ses Hemvärnets Musikkår inleda sin konsert med marschen ”Till Fronten”.

Hemvärnets Musikkår bjöd på ett varierat program med bland annat musik av ABBA och Hans Alfredsson. En av marscherna som framfördes, ”På marsch med Skaraborgs Hemvärn” har skrivits av Patrik Karlsson, här på bild i mitten av kårens trumpetsektion.

Mitt i programmet tillkännagavs pristagarna i årets mopedrally. Vinnare i år blev Sten Gabrielsson. På andra och tredje plats kom Yngve Larsson respektive Mikael Berggren. Förutom gratulationer och äran fick pristagarna en hink välfylld med användbara prylar.

Denna flakmoped var till salu efter rallyt. Gick det inte tillräckligt bra för den i rallyt, månne?

Andra delen av konserten inleddes av välljudande Hällekis Musikkår, som i år firar 100 år. Höjdpunkten i firandet blir en jubileumskonsert i Folkets Park i Götene den 16 juni.

Hällekis musikkår leds av Lena Öberg. Lena och Martin Lindor, dirigent för Hemvärnets Musikkår, lovade på stående fot att återkomma med gemensamma konserter på Blåsmusikens Dag även kommande år.

Även Hällekis bjöd på ett mycket varierat program. Här ses kårens flöjtsektion som solister i ett av numren. Konserten avslutades med ett antal gemensamma musikstycken, bland annat Fallskärmsjägarmarsch, Amazing Grace, What a Wonderful World och marschen General Cederschiöld. Den senare marschen torde vara unik. När den skrevs av Per Grundström tillägnades den överste Cederschiöld. Då denne sedermera befordrades gjorde Grundström det samma med sin marsch. Även Hemvärnets Musikkår Skaraborg jubilerar i år. De fyller 90 och tillsammans med Hällekis Musikkår fanns således 190 år av svensk blåsmusikhistoria på scen samtidigt!