Gå direkt till Nyheten (Konst just nu:
Sverigeturné startar i Lidköpings Folkets Hus på fredag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Konst just nu:
Sverigeturné startar i Lidköpings Folkets Hus på fredag

Publicerad onsdag, 15 maj 2019, 07:15 av - Inskickat material

En hijab broderad med konstnärens eget hår.
Mittemellanvuxna strandbrudar i otympligt format.
Närbilder på en sårig kropp.
Kvinnor i komplexa roller och ett surrealistiskt roadtrip-äventyr.
På fredag inleds Sverigeturnén Konst just nu i Lidköpings Folkets Hus, med fem nyutexaminerade kvinnliga konstnärer.

Alla handplockade av Folkets Hus och Parkers konstenhet.

Idén att välja en grupp ännu oetablerade konstnärer och visa deras arbeten ute i landet förverkligades 2017, då rubriken Konst just nu användes för första gången i Folkets Hus och Parkers regi. 2018 fick en ensam nytexaminerad konststuderande – Petra Hultman – turnéplatsen och i år är det åter dags för en samlingsutställning. Denna gång med uteslutande kvinnliga artister, som en del av 100-årsfirandet av den kvinnliga rösträtten.

Till en början krävdes särskild dispens av de kvinnor som ville studera vid Konstakademien, och även med dispens var de inte tillåtna att delta i teckning efter levande modell. 1864 var den kungliga akademien i Stockholm först i världen med att erbjuda en fullständig konstutbildning för kvinnor och idag är de kvinnliga konststuderande i majoritet.

I utställningen Konst just nu möter vi fem unga kvinnor som alla arbetar i olika material och med olika uttryck, men med ett gemensamt: att de alla presenterar verk som kretsar kring kvinnliga representationer, kroppar, normer, makt och motstånd.

Konstnärerna i årets upplaga av Konst just nu är:

Amy Warroll, keramik;

Cissi Efraimsson, video;

 

Henriikka Harinen, måleri;

 

Jennifer Bergsten, foto

och Stray dog, textil/hår.
Den senare arbetar under pseudonym, eftersom hennes konstnärliga arbete är kontroversiellt.
– Det var lite av ett detektivarbete att få kontakt med henne, säger Carina Törnblom som kurerat utställning för Folkets Hus och Parker.

Stray dog – ”herrelös hund” – växte upp i Iran och tvingades mot sin vilja att bära hijab från 6 års ålder. Konsten är hennes motståndshandling och de egna svarta hårsstråna är bläcket hon kommunicerar med. Här har hon broderat sin hijab med det hår som huvudbonaden haft till uppgift att dölja.

Utställningen öppnar på fredag 17 maj kl. 12-15.

Annacarin Öman