Gå direkt till Nyheten (Förbundsstämma:
Konstsverige samlas i Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 27 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Förbundsstämma:
Konstsverige samlas i Lidköping

Publicerad tisdag, 14 maj 2019, 18:44 av Björn Smitterberg

På fredag inleds Sveriges Konstförening förbundsstämma i Lidköping. Drygt 100 styrelseledamöter representerande konstföreningar från hela Sverige samlas då i Röda kvarn för att lyssna på föredrag om konst och kultur, besöka stadens gallerier och museer samt välj styrelse för de kommande två åren. Söndagen ägnas åt kulturutflykter till bland annat Läckö, Skara, Varnhem, Skövde och Kinnekulle.

Värd för hela arrangemanget är Skaraborgsdistriktet av Sveriges konstföreningar och det praktiska förberedelsearbetet har skett med hjälp av konstföreningarna i Lidköping, Götene, Skara och Skövde.

På fredag eftermiddag innehåller programmet ett panelsamtal kring ”Kulturens betydelse för civilsamhället”. Medverkar gör förra kommunalrådet i Vara Jan-Erik Wallin, professor emeritus i kulturgeografi Lars Nordström samt professor Tommy D Andersson från Göteborgs universitet.  Samtalet ska kretsa kring de undersökningar som universitetet gjort kring Vara konserthus och Nordiska akvarellmuseet. Fredagen avslutats med ett besök i Lidköpings konsthall och utställningen ”Elisabeth Ohlson Wallin – 20 år i fokus”.

Lördagen inleds med konstvandringar i centrala Lidköping. Rörstrand Center, gallerier och museer besöks innan det är dags för förbundsstämman. Ny ordförande kommer att väljas då nuvarande, förre generaldirektören och jordbruksministern, Ann-Christin Nykvist inte ställer upp för omval.

På söndagen har deltagarna delats i tre gruppen och erbjudits alternativa kulturutflykter. En innehåller besök på Stola, Läckö slott och ett ateljébesök hos konstnären Lovisa Ivenholt. Den andra går via Skara Domkyrka till Kata Gård och Kulturhuset i Skövde. Den tredje slutligen är en Kinnekullerunda med besök på bland annat Kollängen och Husaby kyrka.

Pressmeddelande