Gå direkt till Nyheten (Släktforskarna:
Jack the ripper mördade vår morfars moster.)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Släktforskarna:
Jack the ripper mördade vår morfars moster.

Publicerad måndag, 13 maj 2019, 13:45 av - Inskickat material

Lidköpingsbygdens släktforskarförening hade på sitt senaste möte besök av bröderna Olle och Arne Jacobsson som berättade en stark och omtumlande historia om sin morfars moster Elisabeth Gustavsdotter Stride som föddes i Tumlehed på Hisingen och dog i London.

Berättelsen börjar när de tre bröderna Jacobsson gick igenom sin morfars kvarlåtenskap. De hittade morfaderns memoarer ”minnen från Majorna” från 1962. De läste igenom anteckningarna och fastnade på ett ställe där det stod ”mamma hade en syster som hette Elisabeth Gustavsdotter som bodde i London och blev mördad av en som kallas ”Jack the ripper”.

Att alla släkter har sina hemligheter är inget nytt men detta! Det var inget man talade om i släkten. Dels hade Elisabeth varit prostituerad eller ”allmän kvinna” som det kallades på den tiden och dels hade hon blivit mördad. Sådant pratar man inte om.

Olle Jacobson, Peter Engström och Arne Jacobson.

Inte förrän de tre bröderna Jacobsson blev nyfikna och ville veta mer om sin otursförföljda släkting.

De åkte till London tillsammans med sina fruar för att följa i Elisabeths fotspår. Väl i London blir de uppringda av Aftonbladet som hade fått reda på deras resa och ville skicka dit en fotograf som skulle dokumentera det hela. Då börjar det gå upp för dem att det här är nog något stort. Och det blev det. De blev filmade och intervjuade i både svenska och utländska medier.

De träffar bland annat kända Jack the ripper forskare. Prästen i White Chapel i east end i London visar dem Elisabeths grav där en nyligen ditsatt gravsten fanns som ingen vet något om. De planterade ett rosenträd på graven. Så vitt prästen visste hade ingen släkting tidigare besökt graven.

Bröderna Jacobsson har via släktforskare och övrig släkt till Elisabeth och hennes make John Stride fått en ganska bra bild om Elisabets liv och det är just hennes historia de är intresserade av och inte mördarens.

Olles och Arnes slutord är följande:

– Jag tror att Elisabeth Gustavsdotter moster till David Olsson, vår morfar. Hon var en stark kvinna. Att bege sig in till Göteborg i så unga år krävdes mycket mod. Hon vågade säga ifrån när något var fel. Hon fick ta konsekvensen av sitt handlande och ge sig ut på gatan när inget annat fanns. Efter ett antal motgångar reser hon sig åter och åker till London för att starta om. Hon vet inte vad som väntar!

– Vi fick till slut ta ett farväl från släkten i Sverige.

Britt-Marie Engström