Gå direkt till Nyheten (Debatt:
Lidköpings nya fantastiska avfallhantering)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt:
Lidköpings nya fantastiska avfallhantering

Publicerad söndag, 12 maj 2019, 07:34 av Insändare

– Är det ingen som reagerat mot att avfallshanteringen blir dubbelt så dyr?
Frågan ställs i en insänd artikel.
Uppdaterad version.

Är det ingen som reagerar mot att avfallhanteringen kommer att få en 100% avgiftshöjning.

Har blivit tvungen att sätta mig in i det nya systemet då området jag bor är näst på tur, och förvånas av försämringarna som Lidköping inför i hanteringen.

1: I dag töms avfallet VARJE vecka alltså 52 ggr/år, I det nya kommer det ske varannan vecka              26ggr/år.
2: Avgiften för detta enligt senaste fakturan har varit 1.709 kr/år, enligt nya avtalet blir avgiften              1.740kr/år.

Om man nu med lite grundskole matematik räknar:

För gamla/nuvarande system 1709/52 blir nuvarande kostnad 33 kr/vecka

För nya systemet:

1740/26 blir kostnaden 67 kr/vecka för alla tömningar

Varför kommunen genomför denna försämring är glasklar – man måste få in mer komposterbart avfall till biogasanläggningen som i dag hamnar hos värmeverket vilket förmodligen är rätt.

Detta är ju också ett sätt att tjäna pengar på oss godtrogna kommun invånare, kommunen levererar inte detta avfall gratis till biogasanläggningen man säljer det givetvis och får på detta vis både betalt från oss som vill bli av med avfallet som de som vill ha det tillfört till sin verksamhet.

Varför man däremot väljer tömning varannan vecka har jag svårare med, Men man låter troligen åter igen oss godtrogna invånare betala.

Avfallet minskar ju inte i det nya systemet man flyttar bara kostnaden för hur det transporteras till värmeverket eller våra återvinningsstationer/återvinningscentral.

Om man nu tror att jag är emot det nya systemet så har man fel det handlar bara om ren snålhet/ekonomi varför skall kommunen ta betalt för arbete de inte utför.

Vi invånare sorterar vårt avfall vilket kommunen kan sälja. Tänk bara på alla metaller som ligger i skrot containern på Kartåsen. Koppar speciellt men även aluminium.

Det är ju egentligen inget att gnälla över är mycket medveten om att Lidköping trots det nya systemet kommer att ha en av landets lägsta taxor. Men som inföding är det den inbyggda gnäll genen som talar.

Mvh Jan-Erik Larsson

 

4 kommentarer på “Debatt:
Lidköpings nya fantastiska avfallhantering”

 1. Watchingeye skriver:

  Synnerligen intressant frågeställning som ju definitivt tarvar ett svar. Ett svar som, kanske, kommer då det ju riktas till kommunens tjänstemän. Dom tvingas ju emellanåt att ge respons. Hade frågan ställts till ngn folkvald hade den säkert källsorterats o gått direkt till förbränning.

 2. Björn Smitterberg skriver:

  Men är det inte lite felräkning, det är ju två tunnor som töms på två veckor? Eller?

 3. Lunnarn skriver:

  Men,vi lunnare ä ju begåvade med en soptipp på Västgötagatan.

 4. Johan skriver:

  Soporna ska sorteras och avgiften höjas. Reningsverket ska flytta och avgiften höjas.
  Behövs mycket pengar nu när politikernas monument hamnstaden ska bli verklighet med höga kostnader i miljardnivå som tex sanering av giftig mark och alla inlösen av företag mm. Infrastruktur är inte inräknad med det räknar politiker med att nästkommande generationer betalar…

Kommentarerna är stängda