Gå direkt till Nyheten (Vinnare av hållbarhetspris:
Så arbetar Filsbäcks Intresseförening)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vinnare av hållbarhetspris:
Så arbetar Filsbäcks Intresseförening

Publicerad söndag, 12 maj 2019, 16:11 av - Inskickat material

Filsbäcks intresseförening är vinnare av Lidköpings kommuns Hållbarhetspris 2019, vilket Lidköpingsnytt tidigare berättat. På söndagen kom följande text till Lidköpingsnytts förfogande där medlemmar berättar om sin förening.


Föreningen prisas för ett mångsidigt och långsiktigt engagemang och för att föreningen tar många initiativ för att praktiskt främja en hållbar utveckling.

Intresseföreningen verkar för en bra social miljö och för en omväxlande och rik naturmiljö i och runt Filsbäck. På så vis verkar föreningen i Biosfärområdets anda.

Föreningen arbetar för att skydda och bevara den tätortsnära skogen bland annat genom aktiviteter inför kommunens Översiktsplanering och planprogram för Filsbäck-Truve-Svanvik (2017). Föreningen arrangerade möten där alla boende bjöds in och där ett yttrande gemensamt med 70 fastighetsägare arbetades fram. I yttrandet framfördes bland annat de boendes synpunkter för att skydda skogsområden, gärden och kulturmiljövärden och att åtgärda bristen på täthet i kollektivtrafiken. Yttrandet lämnade också synpunkter på att klimatanpassningsperspektivet saknades. Föreningen bevakar påbörjade detaljplanearbete och för att tidigare inlämnade synpunkter ska beaktas.

– Filsbäcks Intresseförening ordnar aktiviteter för alla åldrar och för alla boende i och runt Filsbäck. Vi vill att Filsbäck ska utvecklas hållbart både socialt och för naturen. Här finns många härliga människor och fina omgivningar med bad i Vänern. Det är också viktigt för oss att alla barn är välkomna till aktiviteterna. Halloweenfirande, tomtevandring och filmvisning lockar många. Populärt hos vuxna blev också Bingopromenad i naturen. Det senaste är att vi arbetar i en gemensam process för inskaffandet av solceller och det väcker intresse hos allt fler medlemmar. Säger föreningens ordförande Andreas Hansen.

Tidigare år har föreningen då och då bjudit in kommunens energirådgivare för att prata energibesparingsåtgärder för småhus. I år bjöds energirådgivaren in till årsmötet och berättade om solel. Föreningens intresse för solel visar sig genom ett påbörjat arbete för en gemensam inköpsprocess för sina medlemmar.

– Det är roligt och hedrande att få utmärkelsen just i år, säger Christoffer Björn, tidigare ordförande och nu ledare av festkommittén; – föreningen fyller 30 år och med utmärkelsen har vi ju ännu mer att fira på Filsbäcksdagen i slutet av augusti. Det ska vi göra rejält!