Gå direkt till Nyheten (Klimatarbetet:
Utsläppen fortsätter öka – mest från värmeverk)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Klimatarbetet:
Utsläppen fortsätter öka – mest från värmeverk

Publicerad torsdag, 09 maj 2019, 12:26 av Redaktionen

Naturvårdsverkets publicerar idag preliminär statistik av klimatpåverkande utsläpp inom Sveriges gränser för 2018. De totala utsläppen var 53,1 miljoner ton och ökade med 0,9 procent jämfört med förgående år. Den preliminära statistiken används som en temperaturmätare för att följa upp klimatmålen.

Störst ökning skedde inom el- och fjärrvärmesektorn som ligger inom EU:s utsläppshandel. Här ökade de fossila utsläppen med 10 procent.

– Utvecklingen går åt fel håll. Om Sverige ska klara av att nå sina klimatmål behöver utsläppen i alla sektorer minska, säger Anna-Karin Nyström, chef för Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket.

Utsläppen från de största sektorerna; inrikes transporter och industrin, har förändrats obetydligt i jämförelse med 2017. Åtgärdspotentialen för minskade utsläpp är stora i båda sektorerna, men nya scenarier baserade på beslutade styrmedel i juni 2018 visar på betydande utsläppsgap för att nå målen. Naturvårdsverkets underlag till regeringens klimathandlingsplan, som presenterades i mars i år, har stort fokus på dessa områden. I underlaget pekar Naturvårdsverket på att det inom industrin behövs utveckling och storskalig användning av ny teknik. Inom transportområdet är energieffektiva och fossilfria fordon viktiga åtgärder.

Även SCB publicerar idag statistik över den svenska ekonomins utsläpp där också utsläpp från internationella transporter ingår. De resultaten visar att utsläppen går från 63,3 miljoner ton år 2017 till 63,8 miljoner ton 2018.

I december publicerar Naturvårdsverket slutgiltig utsläppsstatistik för att följa upp klimatmålen.

Värmeverket i Lidköping har tidigare presenterat uppgifter på att det sparar på stora utsläpp genom att det ersätter värmepannor i villor. Men förändringen av utsläpp från värmeverket över tid nämns inte där.

2 kommentarer på “Klimatarbetet:
Utsläppen fortsätter öka – mest från värmeverk”

  1. Daniel skriver:

    Sluta importera osorterade sopor! Allt giftigt som finns i röken hamnar i Vänern, vårt dricksvatten.

  2. Watchingeye skriver:

    Jag tror nog inte värmeverket släpper ut så mkt. Tänk på hur starkt kommunen jobbar för sina miljömål. Nya handelsområden man kan gå, cykla o ta bussen till….en buss som verkar jätteattraktiv att nyttja. Man leder bort biltrafiken från innerstan o sätter upp laddstolpar överallt. När sen MP:s piska vinit klart, köper vi allihopa elbilar. Sååååå…nä, inte släpper värmeverket ut nåt nämnvärt. Sånt är ju avgörande för en kommun i framkant.

Kommentarerna är stängda