Gå direkt till Nyheten (Ellen Forsström:
Trädgårdsinspiration på slätten lockar till besök i sommar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ellen Forsström:
Trädgårdsinspiration på slätten lockar till besök i sommar

Publicerad torsdag, 09 maj 2019, 16:16 av Redaktionen

Trädgårdsintresset är stort och att få titta in i andras gröna täppor lockar.
I gamla Skaraborg öppnas grinden till runt 40 privata trädgårdar tre gånger varje sommar.
För åttonde året i rad bjuder Mötesplats Trädgård in till trädgårdsrunda. Det som från början var en rolig idé har förvandlats till ett etablerat evenemang som lockar långväga besökare.

– Jag får förfrågningar redan efter nyår om vilka datum årets rundor kommer att äga rum, säger Ellen Forsström, projektledare för Mötesplats Trädgård som drivs av studieförbundet NBV Väst.

Att projektet har blivit så långlivat och uppskattat kommer i år att firas med en särskild kick off i stadsträdgården i Lidköping den 9:e juni. Gunnel Carlsson från Gokväll kommer för att invigningstala. Det kommer även att erbjudas speeddating med trädgårdsmästare, där man kan passa på att ställa snabba frågor om sin trädgård. Det anordnas dessutom en liten marknad med allt från trädgårdskläder till pelargonsticklingar, öppet växthus, guidad visning i stadsträdgården, kaffeservering och utställning av krukor från tidigare års porslinsfestivaler.

– Mötesplats Trädgård startades 2012 med hjälp av EU-pengar, som ett så kallat leaderprojekt. Idéen kom från Ellen Forsström efter att hon hade upptäckt de engelska trädgårdarna och sett att det där fanns en tradition i att åka runt och titta på trädgårdar, vilket också gjorde dem lätta att hitta.

– Det finns en bok som heter ”The Yellow Book” som kommer ut varje år där flera tusen trädgårdar beskrivs. Trädgårdsägarna kämpar hårt för att få komma med i den boken.

En del av trädgårdarna i boken är små, privata täppor som bara visas en gång om året. Andra är stora parker som har öppet varje dag. Med hjälp av kartor kan man lätt välja ut sina pärlor och sätta ihop en egen rutt.

– Själv älskar jag trädgårdar som har en stark grundform med häckar och gångar som man sedan döljer genom att ösa på med blommor. Och jag har hamnat på de mest fantastiska ställen.

Det var när Ellen Forsström hade gjort en intervju med organisationen som ger ut boken åt en svensk trädgårdstidning som hon kom på idén att starta något liknande hemma, med öppna trädgårdar och inspirerande föreläsningar.

Det finns visserligen ”öppna trädgårdar” på vissa håll i Sverige. Men det har inte varit lika lätt att vara trädgårdsturist här. Utbudet har inte varit så stort.

– Jag förstod snabbt att jag inte kunde göra det på egen hand utan kontaktade några studieförbund och Barbro Aldén på NBV Väst nappade direkt. De första åren fick vi bidrag vilket gjorde att vi kunde bygga upp en stomme med trädgårdar, utveckla en hemsida och trycka en broschyr.

Det var bra pirrigt när första trädgårdsrundan skulle äga rum i maj 2012.

– Vi visste inte alls om det skulle komma några besökare, om folk skulle tycka att detta var spännande och intressant eller inte.

Men besökarna kom. Vissa trädgårdar hade flera hundra besökare och allt eftersom projektet blev omskrivet ökade siffrorna till juni- och julirundan det året. Sedan dess har det rullat på. Vissa år har Mötesplats Trädgård haft teman som till exempel historiska trädgårdar. Då har trädgårdar som det idag bara finns spår av visats, bland annat en 1600-talsanläggning i Slädene. Visningsområdet har utökats efterhand. Första året var trädgårdarna koncentrerade till kommunerna Lidköping, Götene och Vara. Idag är även Essunga, Grästorp, Skara, Skövde, Mariestad och Töreboda med.

– Det finns så många fina trädgårdar att inspireras av och så många härliga trädgårdsägare som ställer upp och visar upp trädgårdarna. De lägger ner massor av jobb på detta. Utan dem så hade det ju inte blivit några rundor. Men det ger mycket tillbaka. Jag har själv visat min trädgård och det är härligt att möta alla positiva besökare som säger snälla saker, säger Ellen Forsström.

Variationen är stor. Allt från små radhusträdgårdar till stora parker deltar. Också stilarna skiljer sig åt, från strama och välordnade planteringar till mer vilda och naturlika. Bredden är viktig. Det ska finnas något för alla smaker.

– En del besökare tar olika områden varje år, andra har hittat sin favorit som de återvänder till gång på gång. En del går runt trädgården på en kvart, andra stannar halva dagen. Det är så olika men alla är lika välkomna.

Det är alltid tre tillfällen varje år som trädgårdarna har öppet. En del trädgårdsägare deltar en gång, andra visar sin trädgård vid alla tre tidpunkterna. Det är olika datum varje år, främst för att kunna visa upp en varierande blomning. Årets datum är 9 juni, 7 juli och 4 augusti. En söndag i varje månad. Så det är bara att boka in dessa i kalendern, titta in på hemsidan och sätta ihop en egen runda.