Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström kåserar om historiska fynd i garderoben:
Trägalgen en robust och vacker kvarleva)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström kåserar om historiska fynd i garderoben:
Trägalgen en robust och vacker kvarleva

Publicerad tisdag, 07 maj 2019, 13:40 av Tore Sahlström

Det finns klädgalgar som tycks ha ett evigt liv. Vid en garderobstömning efter en nära anhörigs bortgång så, hängde många kläder på trägalgar från olika affärer i Lidköping och, dess närhet. Jag samlade ihop några av dessa och, såg då, de gamla ekiperingsnamnen med sin företagslogga som, nu inte finns kvar i Lidköping.
.

 

 

Affärer som Bertil Karlssons herrekipering på Skaragatan, Erikssons Kläder, Andersson & Florberger, Carl Anders, Nordlanders, Nordins, Linges, Paul Lundbäck i Lundsbrunn, Domus samt den enda nu kvarvarande butiken City Herrekipering.

Dessa trägalgar tycks ha ett evigt liv. Det är robusta saker med guld eller silverinskription som, talar om var butiken låg och, vad den hette. Många av ekiperingarna har för länge sedan upphört. Galgen förblir en relik som, talar om en period då vi brydde oss om vad som, är vackert och som hade kvalitet. Man får liksom en uppfattning av ett robust och stadigt intryck av kvalitet när, man håller i en trägalge. Förr hade varje ekipering med självaktning ett eget sortiment av trägalgar med tryck och, så även i handelsstaden Lidköping. Galgen skildrar på något sätt handelslivet på orten.

Dom är vackra och robusta de gamla trägalgarna från förr.

Skribenten minns väl dessa trägalgar på 1960- och 70-talen under sin butiksutbildning i Lidköping och Skövde. Det var under den stränge Domuschefen Alvar Nilssons tid. Han påminde ofta oss personal hur viktigt det var att skicka med en galge vid ett lite större ekiperingsköp. Det var kutym då att en trägalge skulle medföljas.

Domus Lidköping invigdes 8 mars 1962 och, även varuhuset hade trägalgar med  sin logga på.

”Stille” Skoglund på City herrekipering tror att det var ungefär i mitten av 1970-talet som trägalgarna försvann hos City.
Nu köps det bara in plastgalgar.

Två försvunna butikers trägalgar.

Lite kuriositet när det gäller galgar är att i Lidköping ligger Nordens största galgetillverkare. Då talar vi om plastgalgar. Det var Frans Karner som, startade tillverkningen av metallgalgar i Gnosjö som efter några år började med tillverkningen av plastgalgar ute i Tofta. I dag heter företaget Instore Agency.

Florbergers herrekipering låg i hörnet Torggatan/ Källaregatan. (Foto Privat)

En annan lite udda och rolig kuriositet om galgar som man knappt kan tro det är sant men världens enda galgemuseum ligger i Sverige. I Olofström bor en man som heter Johnny Karlsson som vid en kurs för pensionärer uppmanade sina kursmedlemmar att inventera sina galgar i hemmen. Det blev cirka 185 galgar per hushåll och nu finns det ett tusental galgar från Sverige och andra länder på museet.

Numera finns det även trä galgebeundrare som samlar på gamla trägalgar. De har insett hur vackra dessa galgar är och har förstått samlarvärdet i dessa tingestar.

Ni läsare kanske har någon gammal trägalgeraritet gömd och glömd hemma i garderoben från någon annan ekipering som jag inte har nämnt här. Kolla så får Ni se om det hänger ett plagg på en trägalge från en av Lidköpings ekiperingar från förr.

Bilderna är klickbara till större format

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Berit Klarén Bustad
Gäst
Berit Klarén Bustad
8 maj, 2019 07:06

Härliga galgar! Jag har samlat på loppisar och second hand för att ha till våra gäster här hos oss på Bustad Brewing. Bland annat så har vi en Augusta Wennerholm, Manufaktur och Barnekipering som ser äldigt gammal ut.