Gå direkt till Nyheten (Diger konstsafari under två dagar på Kullen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Diger konstsafari under två dagar på Kullen

Publicerad lördag, 04 maj 2019, 16:40 av Tore Sahlström

Fösta helgen i maj beger sig många människor sig upp till Kinnekulle för att kolla ramslökens framfart och titta på det blommande bergets vackra vår skrud.
Nu de senaste åren – närmare bestämt 17 år – vallfärdar många till platåberget för att även få en kulturell upplevelse i den sedvanliga Vårrundan.
.
Arrangören som är mötesplats Kinnekulle beskriver eventet som, en stor fest där, aktörer och bygdens invånare svetsas samman. I dagarna två öppnas dörrarna till konstnärer, hantverkare, caféer, restauranger och, samt övriga medverkande som, vill visa Kullens myckenhet.

Årets upplaga består av 86 aktörer på 70 olika platser så, det finns mycket att beta av på dessa två majdagar. En konstnärlig upptäcksfärd i intressanta och avspända miljöer.

På årets upplaga så, har även det musikaliska utbudet blivit större, då man igångsatt ett nytt inslag. En vårundekonsert med namnet Toner längs vägen. Halvtimmes musikaliska nedslag så kallade pop-up-konserter som, under de båda dagarna dyker upp bland några Vårrundeaktörer.

I en av dem gamla flygelbyggnaderna från 1700-talet på Hjelmsäter gård hittade jag Berit Hallström från Skara.

Berit Hallström håller på med en lite udda konstart som heter Mandela. Ordet Mandela betyder cirkel och är en tibetansk konstart. Man utgår från cirkelns mitt. Därefter kan man använda akvarellpapper penna och, linjal samt till slut färglägga cirkeln med akrylfärger

– Jag gör det på mitt sätt och har fått min inspiration då jag halva året bor i Indien, säger Berit och fortsätter:
– Att konstruera och måla sin egen mandela är som att försvinna bort från tid och rum.

– En slags meditation tillägger, Skarabon och Indienfararen Berit.

I Västerplana mejeri har paret Biggan och Lasse Dahlberg tagit hand om det gamla mejeriet och, har börjat att, renovera byggnaden.

Makarna Dahlberg är kända på bygden – Lasse som, kompositör och musiker och, Biggan från bl.a. Klivteatern.

 

Lasse Dahlberg med en målning av Lars-Erik Ström framför Västerplana mejeri.

Mejeriet fanns under senare delen 1800-talet men lades ner när mejeriet i Blomberg anlades. Här under 1950-talet hade även Lars Wendin sin tapetserarverkstad och när de sista gästerna innan paret Dahlberg tog över så hade de båda väderbröderna Gustavssons hönor i Västerplana sin boplats i mejeriet.

För femton år sedan tog Dahlbergs över detta rivningsobjekt och har nu gjort byggnaden till en fantastisk utställningslokal.

Biggan och Lasse är första gången med som nya aktörer i Vårrundan som utställare. I år har de minnesutställning med konstverk av den framlidne konstnären Lars-Erik Ström (1927-2017) under rubriken Trivselträngsel. Om Lars-Erik kan man säga att han var Kullens mest kände konstnär. Han var kanske inte så känd för traktens folk som han var för folk utanför Skaraborg med utställningar på Moderna Muséet och Göteborgs och Norrköpings konsthallar samt många andra platser. Han bodde under många år i Broby skola där Lars-Erik även hade sin ateljé.

Moder Svea heter denna oljemålning av Lars-Erik Ström.

Lasse Dahlberg uttrycker att Lars-Erik hade en sådan härlig humor och spred en enorm glädje omkring sig.
Ett tecken på hans humor var när han 2008 överlämnade konstmotivet, som även utställningen i mejeriet heter Trivselträngsel. Vid överlämnandet utbringade Lars-Erik” Ett fallfärdigt leve” för paret Dahlberg.

Foto av den humoristiske Lars-Erik Ström. Bilden är inte klickbar till större format.

Nu har mejeriet fått en ansiktslyftning och under Vårrundan kan man beskåda Ströms verk i det gamla paraffinerit, svalen och ostlagret samt magasinet.

På lördagförmiddagen kunde Vårrundebesökarna få lyssna till en pop-up konsert med Björn Hald på sång och, hans maka Anna Boman-Hald på flöjt. De underhöll med ”psalmer på vårt vis” i den lilla 1100-tals kyrkan i Västerplana.

– Bilderna i reportaget är klickbara till större format.