Gå direkt till Nyheten (Utreder svår vattenbrist i Lidköping
Vilka reservmöjligheter finns?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Kristian och Krister
  3. I morgon:
  4. Emil och Emilia

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Utreder svår vattenbrist i Lidköping
Vilka reservmöjligheter finns?

Publicerad tisdag, 30 april 2019, 11:27 av Björn Smitterberg

Det kan uppstå situationer då Lidköpings vatten-verk inte räcker till – kanske genom olycka eller andra problem. Linda Lundström, som är högsta ansvariga tjänsteman när det gäller vårt dricksvatten i kommunen har nu få¨tt i uppdrag att se över  vilka reservmöjligheter som kan skapas.
Arkivfoto: Råda källa.

– Vi tar 90 procent av vårt vatten ur Vänern och cirka 10 procent vid Råda källor, säger Linda Lundström.

– Det finns en uppfattning om att om Vänervattnet inte kan användas så kan vi luta oss mot Råda källor. Men det är fel. För närvarande räcker inte Råda källa långt.

Nu ska undersökas om reservvatten kan ordnas. Kanske i Råda eller på annat sätt. Utredningsuppdraget har hamnat på papper nyligen och bläcket har knappt torkat.

– Vi använder mellan 120 och 150 liter vatten per person varje dygn. Det blir ganska mycket och vi tycker det ska finnas dygnet rnt alla dagar.

Det finns kommuner som börjat diskuterea att höja priset på vatten i stället för att investera i nya täkter – alltså att minska användningen för att slippa bygga nytt.

– Jag kan  väl tycka att vi är lite slarviga med vatten som är vårt viktigaste livsmedel. Vi använder dricksvatten till lite allt möjligt. Biltvätt exempelvis.

– Kanske kan vi inte göra så i framtiden. Men Lidköpings dricksvatten är i jämförelse med andra kommuners ganska billigt. Och det som ska undersökas är vad vi har för reserver om dagens system inte kan användas.

 

En kommentar på “Utreder svår vattenbrist i Lidköping
Vilka reservmöjligheter finns?”

  1. Tage skriver:

    Det finns ytterligare reservvattentäkter såsom Vinninga, Saleby och Järpås som ingår i den beredskapsplan som skall vara upprättad och redovisad för MSB. Det är dags att kommunen slutar att skrämma upp invånarna Lidköping och redovisar all fakta i ämnet!

Kommentarerna är stängda