Gå direkt till Nyheten (Hällekisborna gick man ur huse för att protestera)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Fredag 15 november 2019
 1. Dagens namn:
 2. Leopold
 3. I morgon:
 4. Vibeke och Viveka

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hällekisborna gick man ur huse för att protestera

Publicerad måndag, 29 april 2019, 21:15 av Tore Sahlström

Hällekisborna hade mangrant ställt sin färd till Götene denna sommarvarma måndag i slutet på april. Syftet var att, protestera mot kommunens planer på att, slå igen hantverksbyn och sälja den till någon privat intressent.

En halvtimma innan fullmäktigemötet hade halva Hällekis befolkning samlas vid ICA med sina plakat för att senare tåga mot den lilla parken Solbacken. Under tåget så skanderade man ”Rädda Falkängen” och ”Vi vill ha Folkets hus”.

Carina Thörn med sitt skrivna plakatbudskap.

Vid Solbacken stegade nu Hällekis mest kända person Evert Ljusberg till mikrofonen och, talade fritt ur hjärtat.

– Under min yrkesutövning som trubadur har jag farit runt om i Sverige och när jag säger jag kommer från Götene vet inte många var det ligger och vad det är känt för. Jo, en sak har de hört talas om. Var det inte där kommunen blev blåsta av Bert Karlsson med Medeltidens värld frågar de. Säger jag däremot Kinnekulle och Hällekis så säger de: Det är väl där Falkängen ligger. Där har jag varit.

– Falkängen är unikt. Man kan jämföra med Örebro. Tänk om de skulle stänga sitt största turistmål Wadköping, fortsatte Evert och fick massa applåder för sitt spontana tal.

Elenor Krantz med sin dystra förkunnelse.

Till Lidköpingsnytt berättade Evert Ljusberg att han har bott i Hällekis nu i 18 år.

– Jag kommer bo på här så länge Falkängen finns här, sa Hällekistrubaduren med en glimt i ögonvrån.

Den nyvalda ordföranden i styrelsen för Folkets hus i Hällekis, Roy Sällström, var en annan som talade om konsekvenserna av att Falkängen skulle stängas.

– För 15 år sedan fanns en bank en hälsocentral och folktandvård. Nu har det försvunnit och tågen går allt mer sällan. Försvinner Falkängen, och kanske affären, blir Hällekis bara ett sovsamhälle, beskrev Roy sitt Hällekis.

Nu hade man hoppats att några politiker skulle komma ut och träffa de protesterande Hällekisborna och särskilt då kommunalrådet Susanne Andersson (c).

Men av detta blev inget. Inte någon politiker visade sig.

I uttalande i en artikel säger kommunalrådet Susanne Andersson att man har lämnat ett uppdrag om en konsekvensbeskrivning om vad det innebär om kommunen fortsätter äga Falkängen. Utredningen pågår och ska vara klar till sommaren enligt kommunalrådet.

Om protesterna gjorde någon verkan på politikerna återstår att se. En sak är dock givet. Hällekisborna ger inte upp utan slåss med all energi för bevara sitt kära Falkängen och ett återuppbyggt Folkets hus.

Mopperallybasen Per-Erik Claesson kom som sig bör åkande till Götene med moppe.

 

2 kommentarer på “Hällekisborna gick man ur huse för att protestera”

 1. Anders Månsson skriver:

  På Solbacken under demonstrationen fanns politiker från Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Götenes Framtid och Centern. Kanske fler men det var dem jag såg. Att ingen kom ut är alltså inte sant. En enig kommunstyrelse (11 ledamöter) röstade nej till att sälja Falkängen för några veckor sedan. Det innebär att kommunen fortsätter äga anlaggningen.

 2. Jim_Ljung skriver:

  Om det skiter sig o kommunen ändå skiter i vad ni tycker,
  Så kanske Hällekis borna kunde få förköps rätt?
  man kanske kan bilda förening eller stiftelse?
  där alla äger området?
  kämpa för er rätt

Kommentarerna är stängda