Gå direkt till Nyheten (Se upp med köttet!
Livsmedelsverket varnar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Se upp med köttet!
Livsmedelsverket varnar

Publicerad fredag, 26 april 2019, 12:22 av Björn Smitterberg

kossor_genreKöp inte kött som är orimligt billigt. Även om det är ovanligt, så kan det komma från sjuka eller plågade djur eller innehålla läkemedelsrester. Nästan allt kött som säljs uppfyller de krav som ställs, men kontrollen upptäcker ibland undantag.

Det är Livsmedelsverket som i dag går ut med en varning via media.

Den som säljer kött till allmänheten måste vara registrerad som livsmedelsföretagare och köttet som säljs ska komma från djur som slaktats på ett godkänt slakteri. För att säkerställa att köttet kan spåras måste lådor och förpackningar ha ett identifieringsmärke där bland annat godkännandenumret för slakteriet eller styckningsanläggningen framgår samt i vilket land anläggningen finns.

– Om säljaren inte kan visa varifrån köttet kommer går det inte att lita på att det är säkert att äta, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Det finns några saker att vara uppmärksam på som köpare. Om priset är mycket lågt vara kan det finnas anledning att bli misstänksam. Säljs köttet av någon som inte verkar ha en butik eller adress? Levereras köttet på ett rimligt sätt?

Foto: Lidköpingsnytts bildarkiv.