Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström om Falkängen och Folkets hus:
– Hällekisborna ger inte upp.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Lördag 22 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström om Falkängen och Folkets hus:
– Hällekisborna ger inte upp.

Publicerad söndag, 21 april 2019, 10:50 av Tore Sahlström

falkängenGötene kommun största turistattraktion är Kinnekulle och, där ingår Falkängens Hantverksgata som, nu har hamnat i fokus. Nu har Hällekisborna samt många besökare vaknat och, insett att det som finns kvar kanske i framtiden kommer att försvinna.

Politikerna i Götene spekulerar på att sälja Falkängen för att slippa underhållet. Nu är det två saker som Hällekisborna kämpar för. Dels att behålla Falkängen som, hantverksby med dess café och vandrarhem och dels att få en återuppbyggnad av Folkets hus.

Det har varit många turer angående ett nytt Folkets hus och, kommunstyrelsen har sagt nej till ansökan att bistå med två miljoner för en återbyggnation.

Lidköpingsnytt var under påskaftonen på Falkängen för att pejla stämningen hos hantverkare och besökare. Många jag talade med var bedrövade och lessna om det skulle bli en realitet att det välbesökta Falkängen skulle gå i graven.

Vid det första hantverkshuset satt påsk-klädda Margareta Bercu som, innehar Smultronstället tillsammans med maken Nicola. De har sin hemvist i Grimsås och har under 30 år innehaft ena hantverkslängan i Falkängen.

falkängen-2

Margareta och Nicola Bercu har haft sitt Smultronställe i 30 år. Här på bilden tillsammans med en flitige besökaren Dag Gustafsson från Hasslerör.

– Det brukar vara samma utställare varje år. Det är sällan någon hoppar av. Det kan då vara av åldersskäl. Atmosfären här och alla turister som för varje år ökar i antalet gör att, man längtar hit varje år. Det finns inget annat liknande i hela Sverige. Detta är en klenod och hon avslutar när jag frågar hur det skulle kännas om det inte blir någon fortsättning. Då blev svaret med en ledsen ton:
-Fruktansvärt- det får absolut inte hända, avslutar Margareta för att springa in till sin länga för att ta emot besökare.

En besökare som, satt utanför Smultronstället var Dag Gustafsson från Hasslerör. Han brukar ta sin motorcykel och åka till Falkängen två gånger i veckan. Han gillar verkligen Kinnekulle och i synnerhet Falkängen.

– Detta är ett Sverige i en sammanfattad form. Kinnekulle plus Vänern och däri mellan ligger Falkängen.

– Kinnekulle är magiskt. Det finns så mycket på en väldigt liten yta. Det är lite av ett Sverige i miniatyr och fortsätter.

– Skulle det bli bostäder här skulle det bli så dyrt och, samhället skulle mer eller mindre dö ut. – För pengar dödar och Dag avslutar med orden – Vi måste ha råd med detta-här finns en plats som alla kan komma till och, det kostar inget att gå omkring här och titta in hos hantverkarna i huslängorna.

falkängen-3

Maria Krigström och Pia Persson är oroliga för vad som ska hända med Falkängen.

En näringsidkare som har fått fart på verksamheten är café och vandrahemsinnehavaren Maria Krigström. Hon hade 7.500 gästnätter förra året. Maria har drivit stället nu i 11 år. Hon är märkt av att fler och fler gäster som kommer numera tar båtvägen till Kinnekulle och övernattar på vandrarhemmet.

– Hur skulle det bli om Falkängen försvinner? frågar jag

– Då försvinner förmodligen även Konsum från samhället.

– Förlusten av Folkets hus och ovissheten om Falkängens framtid gör mig bekymrad och, jag hoppas att politikerna tänker efter noga vad konsekvenserna skulle innebära för samhället Hällekis om allt detta läggs ned, säger Maria.

Inne caféet träffar jag på Pia Persson som, är ordförande för hantverkarna på Falkängen.

-Märkligt att man inte tar vara på ett sådant här gemytligt och trivsamt smultronställe, menar Pia och berättar att förra hösten hade man en namninsamling med cirka 3.000 underskrifter och nu i dagarna lär det vara en ny namninsamling på gång.

– Det är kul i all bedrövelse att Hällekisborna nu har vaknat och vill behålla Falkängen, menar Pia.

Måndagen den 29 april är en demonstration inplanerad vid Centrumhuset i Götene. Syftet är att framhålla nödvändigheten av en återuppbyggnad av Hällekis Folkets hus och, bevarande av Falkängen som besöksmål.

falkängen-4

Resterna av det som en gång var Hällekis Folketshus.

Under mitt besök så fanns en given åsikt från många som jag talade med. Försvinner Falkängen så förvinner även Konsum. Turismen är en viktig inkomstkälla för bygden – tack vare Hantverksbyn menar de flesta, och en anonym Hällekisbo tyckte att det hade varit bättre om Hällekis hade tillhört Lidköpings kommun.

Nu återstår se om protesterna och folkopinionen ger någon påverkan på Götenepolitikerna eller så går Götene kommuns mest frekventa besöksmål en dyster framtid till mötes.

Fotnot: Folketshus brann ned till grunden 19 juli 2014.  Falkängens hantverksby invigdes 4 juni 1983.

 

Bilderna är klickbara till större format.

 

 

En kommentar på “Tore Sahlström om Falkängen och Folkets hus:
– Hällekisborna ger inte upp.”

  1. Tage skriver:

    Renovera husen så de kan bli permanent bostäder, det är sjö läge på husen, det är säkert familjer från våra storstadsregioner som är intresserade att flytta dit vilket gynnar hela Hällekis!

Kommentarerna är stängda