Gå direkt till Nyheten (Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagen)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Måndag 24 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagen

Publicerad söndag, 21 april 2019, 10:25 av - Inskickat material


En majoritet av svenskarna är medvetna om den negativa miljöpåverkan som är följden av att tvätta bilen på gatan. Men varannan person väljer ändå att rengöra bilen hemma – trots att det till och med kan vara ett miljöbrott, visar en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8.

Svenskarna brukar ses som ett miljömedvetet folk, och nästan 7 av 10 (67%) är medvetna om de negativa följderna för miljön som är konsekvensen av att tvätta bilen hemma istället för på en station, där ett reningsverk tar hand om smutsigt vatten, partiklar och kemikalier.

– Vi lever i en tid där medvetandegraden är hög om vad som är bra och dåligt för miljön, men långt ifrån alla agerar i enlighet med sin kunskap. Det är fortfarande påfallande många som inte tvättar bilen på en station, vilket gör att förorenat dagvatten riskerar att rinna ut i närmaste vattendrag. De negativa följerna för miljön är så allvarliga att det i flera kommuner till och med är ett miljöbrott att tvätta bilen på gatan, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.

Trots kunskap om att det är förenat med miljöföroreningar väljer alltså varannan person (50%) ändå att minst en gång per år tvätta bilen på gatan, uppfarten eller gräsmattan, enligt en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8.

– Som konsument är det lätt att tänka att vattnet tas om hand av reningsverket när det rinner ned i avloppsbrunnen på gatan. Men det vattnet går inte till kommunens reningsverk utan rinner ut, tillsammans med partiklar, smuts och föroreningar, i närmaste vattendrag, säger Karin Hellgren.

Undersökningen visar att den främsta orsaken som driver svenskarna till att tvätta bilen hemma är att det är enkelt och smidigt (19 %), medan endast 1 av 10 (11%) väljer att tvätta bilen hemma för att det är billigt.

Undersökningen utfördes februari 2019 med 1 012 svenska bilister runt om i landet.

Så tvättar du bilen själv på bästa sätt – både för bilen och miljön:
• Att tvätta bilen i en biltvättsanläggning eller Tvätta själv-hall där tvättvattnet tas om hand är ett hållbart alternativ för miljön.
• Om du i en tvätta-självhall skulle tappa en svamp på marken, släng den då. Då riskerar du inte att repa lacken med grus och smuts.
• Mest optimalt är att ha ett raster i botten av tvätthinken. Ett så kallat ”Grit Guard” samlar upp smutsen och hindrar den att virvla upp.
• Schampo är viktigt, men ”ju mer schampo desto bättre” är en gammal myt. Mest optimalt är att använda ett mätglas och mäta upp hur mycket schampo som krävs för exempelvis 10 liter vatten. Tillräckligt för bilen och bra för plånboken och miljön.
• Har du inte tid att tvätta själv, eller vill ha tips på hur man gör? Vänd dig till stationspersonalen. Vid tidsbrist finns alltid automattvätten som gör ett bra jobb utan negativ miljöpåverkan.
• Är du en av alla som tvättar bilen på garageuppfarten? Gör miljön en tjänst och avstå från det eftersom smuts, kemikalier och föroreningar rinner ner i dagvattnet och ut i närmaste vattendrag.

11 kommentarer på “Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagen”

 1. AK skriver:

  Lagbrott att tvätta bilen på egen garageuppfart, men inget lagbrott att strida som IS-terrorist… Ja, vad är inte möjligt i det nya Absurdistan ”Sverige”?

 2. Anders skriver:

  Det är ju recycling, det som finns på bilen kommer ju från gatan.

 3. Björn Smitterberg skriver:

  Det handlar väl mer om vart smutsvattnet tar vägen. Det stannar inte på gatan…

 4. Watchingeye skriver:

  AK: Din logik går alltså ut på att,.. då Sveriges möjligheter till lagföring gentemot IS-terrorister brister rätt rejält, bör det alltså utmynna i att det inte ska vara ett miljöbrott att tvätta bilen på ett, för miljön, skadligt sätt? Har jag fattat dig rätt då? Nog för att det finns en o annan som sätter ”likamedtecken” mellan terrorism o bilism, men inte ens dom skulle väl ha så lätt att hänga med i din ….logik.

 5. Jan Johansson skriver:

  AK
  Du slog huvudet på spiken.
  Men, rätta mig om jag har fel, visst är det ok att tvätta bilen på sin gräsmatta eller grusgång, dvs på landsbygden där det inte finns några dagvattenbrunnar.

 6. Anders skriver:

  Björn: När det regnar stannar det inte kvar på gatan heller.

 7. Björn Smitterberg skriver:

  Men det regna ju inte…. Du har rätt förstås

 8. Jim_Ljung skriver:

  Tror inte det är själva skiten på bilen som är problemet för miljönissarna.
  kan nog vara div kemikalier som den bilhygieniske klenar med för att lösa den oönskade beläggningen med,som oroar ?

 9. Anders skriver:

  Den oönskadee beläggningen lossar med biologisk nedbrytbar bilshampo och högtryckstvätt.

 10. Anders skriver:

  Finns någon forskning på mängden skadliga ämnen som kommer ut ur dagvattensystemet som direkt kan hänföras till tvätt kontra vad som kommer ut bara för att det regnar?

 11. Anders skriver:

  Något att tänka på är att ursprungliga inlägget är en partsinlaga av en person som företäder en organisation som tjänar pengar på att så många som möjligt köper tjänster av dem.

Kommentarerna är stängda