Gå direkt till Nyheten (Regionens ekonomi kräver extraordinära åtgärder
Alla partier i samtal om underskott)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Tisdag 18 juni 2019
 1. Dagens namn:
 2. Björn och Bjarne
 3. I morgon:
 4. Germund och Görel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Regionens ekonomi kräver extraordinära åtgärder
Alla partier i samtal om underskott

Publicerad måndag, 15 april 2019, 17:30 av Björn Smitterberg

vgregion-ikonNu läggs ett mycket förslag fram till åtgärder för att minska underskotten i Västra Götalandsregionens verksamheter.
Det handlar också om att ge en tydlig signal att fokusera på kärnverksamheterna. Trots stora ekonomiska tillskott under de senaste åren har sjukhusens ledningar misslyckats med att hålla budget och minska köerna. Förra veckans beslut i regionfullmäktige där Socialdemokraterna med hjälp av Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Demokraterna fick igenom att skriva av tidigare underskott på totalt 1,2 miljarder hotar dock Västra Götalandsregionens ekonomi långsiktigt och därför behövs extraordinära åtgärder. En inbjudan till dialog med övriga partier har sedan tidigare också lämnats och nu inletts med syfte att hitta breda överenskommelser.

– För GrönBlå Samverkan som är i politisk majoritet står invånarnas behov av vård i centrum. Därför kommer det förslag på åtgärder som nu läggs att fokusera på att minska byråkratin, kraftigt bromsa eller stoppa investeringar och ökade krav på produktivitet.

– Det är av största vikt att den vård som behövs levereras till våra invånare. Det är också av lika stor vikt att det görs på ett effektivt sätt och inom de ekonomiska ramar som invånarna ger via den skatt de betalar. Vi kan inte längre acceptera att vi ständigt tillför medel när de ekonomiska underskotten fortsätter samtidigt som vi inte ser att köerna till vården minskar, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

– Vi har därför nu kommit till vägs ände med att ständigt bara tillföra mera pengar. Nu måste verksamheterna ta sitt ansvar och skära i byråkratin, effektivisera och fokusera på sina kärnverksamheter. Samtidigt måste de få rätsida på sin ekonomi som hotar Västra Götalandsregionens stabilitet långsiktigt. Därför lägger vi nu ett förslag med en lång rad åtgärder riktade till att åstadkomma just detta.

3 kommentarer på “Regionens ekonomi kräver extraordinära åtgärder
Alla partier i samtal om underskott”

 1. Ove Nordström skriver:

  Man har undefinansierat verksamheterna från start istället för att satsa pengarna i rätt tid så att basverksamheten kunnat hållas intakt. Pengarna som skjutits till i efterhand har dessutom ofta varit i form av riktade bidrag till mer eller mindre misslyckade projekt. Politiker ska inte styra på detaljnivå utan låta verksamheterna sköta organisationen. Skrota NPM också så blir det bra!

 2. Mr Pig skriver:

  Enkelt. Skär i det administrativa fläsket!

 3. Lasse silow skriver:

  Jag håller med Ove om att NPM måste avvecklas. Dessutom borde politiker och andra lekmän avhålla sig från att lägga sig i i onödan.

Kommentarerna är stängda