Gå direkt till Nyheten (Svensk stridsgrupp i EU-styrka)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 18 juni 2019
  1. Dagens namn:
  2. Björn och Bjarne
  3. I morgon:
  4. Germund och Görel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Svensk stridsgrupp i EU-styrka

Publicerad torsdag, 11 april 2019, 13:20 av Redaktionen

Regeringen beslutade i dag att ge Försvarsmakten i uppdrag att förbereda ett svenskt deltagande i en EU-stridsgrupp ledd av Tyskland som ska stå i beredskap under andra halvåret 2020.

Det svenska bidraget kommer att bestå av en enhet med CBRN-förmåga, det vill säga specialiserade på detektering, identifiering och sanering av kemiska, biologiska och radioaktiva stridsmedel.

Stridsgruppen en del av EU:s försvarssamarbete
Genom deltagande i den EU-stridsgrupp som Tyskland samordnar under andra halvåret 2020 bidrar Sverige till Pesco-samarbetet (Premanent structured cooperation).

– Sverige lägger stor vikt vid att stärka både den civila och militära krishanteringsförmågan inom EU och vill förstärka EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. I december 2017 skapades ett ramverk för samarbetet i EU – Pesco som Sverige deltar i. Sverige vill se ett inkluderande och mellanstatligt Pesco som också stärker EU:s sammanhållning. Det är också viktigt att Pesco leder till en ökad operativ förmåga och bidrar till att Europa kan ta ett större samlat ansvar för sin egen säkerhet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.