Gå direkt till Nyheten (Ale Möller firar Sverige i Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 september 2019
  1. Dagens namn:
  2. Orvar
  3. I morgon:
  4. Fredrika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ale Möller firar Sverige i Lidköping

Publicerad torsdag, 11 april 2019, 10:38 av Redaktionen

alemöllerfotothornullberg

På Sveriges Nationaldag intar Ale Möller Trio Dina-scenen i Stadsträdgården.

Förutom Ale Möller själv består trion av Mats Öberg på klaviatur och munspel och Olle Linder på percussion, bas och gitarr. Att försöka räkna upp alla priser och utmärkelser som Ale Möller har i bagaget är lika omöjligt som att försöka lista alla instrument som densamme behärskar.

2018 tilldelades Ale Möller priset Lifetime Achievement Award av den amerikanska organisationen Folk Alliance International. Det är ett pris som tidigare bland annat givits till Bob Dylan, Harry Belafonte, Pete Seeger, Joan Baez och Woody Guthrie. Organisationen är aktiv över hela världen och genomför en årlig festival i Nordamerika. Ale Möller är sålunda en internationellt uppmärksammad artist med stjärnstatus inte bara i Sverige utan också på de stora festivalscenerna världen över. Han ledde nyligen en stor konsert vid en fredskongress i Kina tillsammans med 14 musiker från hela världen i Chengdu.

Det började med en trumpet och ett ungdomsförhållande till jazzen. Det fortsatte i en het kärleksaffär med den grekiska musiken och sedan en djup vuxenrelation med den svenska folkmusiken och Dalarnas låtspelstradition. Han är en multi-instrumentalist som spelar ett brett utbud av instrument, allt från mandola och dragspel till flöjt, skalmeja och kohorn. Men framför allt är Ale Möller en musiker som arbetar sig in i källkoden av den traditionella musiken han möter, vare sig det är en grekisk rembetiko eller en envis svensk polska.

Bygger på material från Lidköpings kommun. Foto: Thorn Ullberg

En kommentar på “Ale Möller firar Sverige i Lidköping”

  1. Clary Bertilsson skriver:

    Kul att Ale Möller kommer, han är en mycket bra musiker.

Kommentarerna är stängda