Gå direkt till Nyheten (Sävare församling stoppar skolavslutningar i kyrkan)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Fredag 19 april 2019
 1. Dagens namn:
 2. Olaus och Ola
 3. I morgon:
 4. Amalia och Amelie

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Sävare församling stoppar skolavslutningar i kyrkan

Publicerad onsdag, 10 april 2019, 18:27 av Björn Smitterberg

sevarekyrka_lop

Vinningaskolan och Salebyskolan får i fortsättningen inte fira skolavslutning i kyrkorna. Det har kyrkoherde Judith Fagrell bestämt i samråd med bl a föräldragrupper och skolornas ledning.

– övertygelsen är att kyrka ska vara kyrka och att skola ska vara skola, skriver Judith Fagrell på nätet.

– Skolan ska enligt lag vara icke-konfessionell, och kyrkan kan aldrig kompromissa med sitt uppdrag. Vi vill respektera varandra och varandras olika uppdrag. Det är inte (från något håll) ett respektfullt förhållningssätt att kräva av den andre att begå våld på sin övertygelse. Det skapar inte heller en bra grund för fortsatt gemenskap.

– Vi vill möta barn och pedagoger i hanterbara grupper istället för enstaka samlingar med flera hundra barn och vuxna på samma gång. Då kan vi få kvalitativa möten och barnens behov sätts i centrum.

 

 

10 Comments

 1. Britt Johansson

  Sorgligt att vi viker oss för trycket och inte är mån om att bevara våra svenska traditioner. Vi säger ja och amen till i princip vad som helst utan att protestera!

 2. Malin

  Britt
  Jag kan bara hålla med, det är så sorgligt och bedrövligt att vi backar undan och hela tiden anpassar oss till andra. Vad är det för fel att hålla fast vid gamla traditioner?

 3. Emma

  Här är det ju prästen som inte vill. Inte alls trycket från lärare eller föräldrar. Tvärtom tror jag både lärare och föräldrar är väldigt ledsna över detta. Synd också att prästen inte vill ha människor i kyrkan.

 4. Kerstin

  Nu går en gammal tradition i graven, skolavslutningar i Sävare pastorat får inte vara kvar. Enligt Fagrell skall kyrka vara kyrka o skola vara skola. Skolan är icke-konfessionell och därför kan inte skolavslutningarna få vara i kyrkan. Fagrell skriver också att hon vill möta barn o pedagoger i mindre grupper, men om skolan är icke-konfessionell så kan det väl inte vara skillnad på hur stora grupperna är. Låt barnen få ha skolavslutning i kyrkan

 5. Robert

  Det är på tiden. Religionen har ingen plats i skola och politik. Religion som ämne bör dessutom avskaffas och istället bakas in i ämnet historia. Religionsfrihet betyder lika mycket att de barn (och föräldrar) som inte vill utsättas för propaganda från olika församlingar och trossamfund ska få slippa detta.

 6. Kristina

  Jag kan bara hålla med de som här ovan har kommenterat.Varför kan vi inte få behålla våra traditioner?? Jag tycker att det är både trevligt och avkopplande att få gå till kyrkan… men mina besök när Fagrell predikar kommer att bli sparsamma!

 7. Johan

  Jag tycker att det är ett bra beslut. Skolavslutningar ska vara fria från religion och om kyrkan inte kan hyra ut sina lokaler utan att en präst håller ett anförande så är det ett bra beslut.

 8. Linus Karlström

  Strålande. Finns ingen poäng med att blanda in religion i skolan om det inte är i studiesyfte.

 9. Lillan

  Hon som präst vill tydligen inte ha barn i kyrkorummet, hel idiotiskt! Låt bli våra svenska traditioner och kultur!!

 10. RGR

  Bra! Små lättpåverkade barn ska inte utsättas för religion. Den enda anledningen att ha skolavslutningar i kyrkor är att det är stora lokaler med plats för elever och föräldrar. Men finns det andra lämpliga, sekulära, lokaler tillgängliga så finns det ingen anledning att envisas med att hänga kvar i kyrkan.

Du har skrivit 0 av 450 tecken