Gå direkt till Nyheten (Sävare församling stoppar skolavslutningar i kyrkan)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sävare församling stoppar skolavslutningar i kyrkan

Publicerad Wednesday, 10 April 2019, 18:27 av Björn Smitterberg

sevarekyrka_lop

Vinningaskolan och Salebyskolan får i fortsättningen inte fira skolavslutning i kyrkorna. Det har kyrkoherde Judith Fagrell bestämt i samråd med bl a föräldragrupper och skolornas ledning.

– övertygelsen är att kyrka ska vara kyrka och att skola ska vara skola, skriver Judith Fagrell på nätet.

– Skolan ska enligt lag vara icke-konfessionell, och kyrkan kan aldrig kompromissa med sitt uppdrag. Vi vill respektera varandra och varandras olika uppdrag. Det är inte (från något håll) ett respektfullt förhållningssätt att kräva av den andre att begå våld på sin övertygelse. Det skapar inte heller en bra grund för fortsatt gemenskap.

– Vi vill möta barn och pedagoger i hanterbara grupper istället för enstaka samlingar med flera hundra barn och vuxna på samma gång. Då kan vi få kvalitativa möten och barnens behov sätts i centrum.

 

 

16 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Britt Johansson
Gäst
Britt Johansson
10 April, 2019 10:55

Sorgligt att vi viker oss för trycket och inte är mån om att bevara våra svenska traditioner. Vi säger ja och amen till i princip vad som helst utan att protestera!

Malin
Gäst
Malin
11 April, 2019 12:19

Britt
Jag kan bara hålla med, det är så sorgligt och bedrövligt att vi backar undan och hela tiden anpassar oss till andra. Vad är det för fel att hålla fast vid gamla traditioner?

Emma
Gäst
Emma
11 April, 2019 12:21

Här är det ju prästen som inte vill. Inte alls trycket från lärare eller föräldrar. Tvärtom tror jag både lärare och föräldrar är väldigt ledsna över detta. Synd också att prästen inte vill ha människor i kyrkan.

Kerstin
Gäst
Kerstin
11 April, 2019 12:33

Nu går en gammal tradition i graven, skolavslutningar i Sävare pastorat får inte vara kvar. Enligt Fagrell skall kyrka vara kyrka o skola vara skola. Skolan är icke-konfessionell och därför kan inte skolavslutningarna få vara i kyrkan. Fagrell skriver också att hon vill möta barn o pedagoger i mindre grupper, men om skolan är icke-konfessionell så kan det väl inte vara skillnad på hur stora grupperna är. Låt barnen få ha skolavslutning i kyrkan

Robert
Gäst
Robert
11 April, 2019 02:45

Det är på tiden. Religionen har ingen plats i skola och politik. Religion som ämne bör dessutom avskaffas och istället bakas in i ämnet historia. Religionsfrihet betyder lika mycket att de barn (och föräldrar) som inte vill utsättas för propaganda från olika församlingar och trossamfund ska få slippa detta.

Kristina
Gäst
Kristina
11 April, 2019 05:38

Jag kan bara hålla med de som här ovan har kommenterat.Varför kan vi inte få behålla våra traditioner?? Jag tycker att det är både trevligt och avkopplande att få gå till kyrkan… men mina besök när Fagrell predikar kommer att bli sparsamma!

Johan
Gäst
Johan
12 April, 2019 08:24

Jag tycker att det är ett bra beslut. Skolavslutningar ska vara fria från religion och om kyrkan inte kan hyra ut sina lokaler utan att en präst håller ett anförande så är det ett bra beslut.

Linus Karlström
Gäst
Linus Karlström
12 April, 2019 10:21

Strålande. Finns ingen poäng med att blanda in religion i skolan om det inte är i studiesyfte.

Lillan
Gäst
Lillan
12 April, 2019 12:43

Hon som präst vill tydligen inte ha barn i kyrkorummet, hel idiotiskt! Låt bli våra svenska traditioner och kultur!!

RGR
Gäst
RGR
13 April, 2019 09:41

Bra! Små lättpåverkade barn ska inte utsättas för religion. Den enda anledningen att ha skolavslutningar i kyrkor är att det är stora lokaler med plats för elever och föräldrar. Men finns det andra lämpliga, sekulära, lokaler tillgängliga så finns det ingen anledning att envisas med att hänga kvar i kyrkan.

Lars
Gäst
Lars
24 April, 2019 10:12

Kyrkan är en ändamålsenlig lokal för skolavslutning. Dessutom en svensk tradition att ha skolavslutning i kyrkan men starka krafter för att ta bort svenska traditioner verkar numera.

Catarina
Gäst
Catarina
24 April, 2019 08:49

Ett bra beslut. Kyrkan är en plats för utövande av religion, inte ett lite festligare alternativ till bygdegården för diverse sammankomster som många tycks anse. Jag tror inte barnen är särskilt intresserade av avslutning i kyrkan, det är snarare äldre generationer som vill drömma sig tillbaka till sin egen barndom som i efterhand lyser i ett nostalgiskt skimmer.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
25 April, 2019 06:32

Bra med en präst med integritet som står för sin sak. All heder!

Isabella
Gäst
Isabella
26 April, 2019 09:17

Tycker att det är ett bra val. Man skall inte tvinga på barn religion. Bättre att fira skolavslutning ute i det fria eller något. Lite roligare än att sitta inne i en kyrka.

Marita
Gäst
Marita
27 April, 2019 03:15

Har aldrig haft skolavslutning i kyrkan, utan de hade vi på skolgårdarna. Olika traditioner i vårt land.

Ulrik Petersson
Gäst
Ulrik Petersson
28 April, 2019 10:42

Den blomstertid som nu kommer!