Gå direkt till Nyheten (Vänermuseet: 144 år med Meken)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vänermuseet: 144 år med Meken

Publicerad tisdag, 09 april 2019, 08:48 av - Inskickat material

meken-arkivbildLidköpings Mekaniska Verkstad grundades 1875 och är därmed det äldsta företaget i kommunen som fortfarande är i produktion. Hela tiden på samma plats i Västra hamnen. Vad har företaget betytt för staden? Och hur har det varit att arbeta på Meken? Det kommer tre före detta anställda att berätta om på Vänermuseet den 11 april i Vänermuseets föredragsserie om företag och arbetsplatser som går under namnet Nyfiken på.

Det var järnhandlaren AF Rohdin, som startade företaget. I början var sortimentet väldigt brett, allt ifrån husgeråd och jordbruksredskap till järnvägsvagnar. När John Hedin tog över som ägare och VD på ”Meken” 1903 koncentrerades tillverkningen till verktygsmaskiner. 1929 köptes företaget av SKF, vilket gav stabilitet och nya utvecklingsmöjligheter. Den stora produkten blev avancerade slipmaskiner, framför allt så kallade centerlesslipmaskiner, som man tillverkar än idag under varumärket Lidköping.

meken-vanermussetsbild

John Hedin är kanske annars mest känd för att han var med och startade Gullspång-Munkfors Kraft AB 1906, vilket har betytt mycket för Lidköping, både förr i tiden och än idag.

År 2000 sålde SKF företaget till Karolin Machine Tools, KMT.

Idag är Meken uppdelat i två olika företag: Lidköpings Mekaniska Verkstad som tillverkar maskinkomponenter med mycket höga krav och UVA Lidköping som konstruerar, bygger och levererar högpresterande slipmaskiner, främst till kullager- och fordonsindustrin över hela världen. Tillsammans har de båda företagen cirka 150 anställda. Som mest hade Meken nära 1000 anställda, på 1940-talet och i början av 1970-talet.

När Karolin Machine Tools (KMT) köpte företaget år 2000 kunde gamla maskiner och andra historiska föremål samlas i en gemensam lokal, i den del av fastigheten som kom till redan 1875. Ett arbetslivsmuseum invigdes 2002 och sedan mars 2003 drivs det av Föreningen Meken-Minnet. Det är en ideell förening, vars syfte är att vårda, bevara och förmedla det kulturarv som företagets mer än 140 åriga industrihistoria utgör, i form av produkter, utrustning, foton, ritningar, berättelser med mera, och att spegla företagets och de anställdas roll i samhällsutvecklingen.

11 april 18 Meken-minnet visas

Björn Ohlsson Antikvarie, Vänermuseet. Foto från Vänermuseet.