Gå direkt till Nyheten (Vintercyklister sparade tonvis koldioxid)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 19 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vintercyklister sparade tonvis koldioxid

Publicerad måndag, 08 april 2019, 16:39 av Björn Smitterberg

cyklar_genreI november 2018 valdes 30 Lidköpingsbor ut till projektet Vintercyklist som genomförs för fjärde året i rad i Lidköping.

Sammanlagt över 100 personer har nu deltagit i projektet sedan 2015. Projektets syfte är att visa upp cykeln som en utmärkt ersättning för bilen även vintertid och vid vinterväglag. De utvalda har fått vinterdäck med dubb och varselvästar och i gengäld har man förbundit sig att ersätta sina vardagsbilresor med cykling minst tre dagar per vecka.

Projektet är nu över för denna gång och en utvärdering visar att deltagarna i genomsnitt cyklat 80 % av arbetsveckan och 4 dagar per vecka under vintern.

I genomsnitt har varje deltagare cyklat nästan 7 kilometer per dag under perioden. Om 100 personer skulle göra motsvararande skulle man kollektivt kunna spara nästan 28 ton koldioxid per år eller 230.000 kr i rena bränslekostnader, 2.300 kronor per person.

Det är nu dags för ett avslutande möte där vi summerar periodens resultat och vilka utmaningar det inneburit i vardagen. Samtidigt ges tillfälle för inspiration!

Pressmeddelande

6 kommentarer på “Vintercyklister sparade tonvis koldioxid”

 1. Nisse skriver:

  Själv går jag en en mil om dagen (t o r till jobbet), men det är klart – cykel är ju något annat…
  Sen blir det några kilometer med hundarna på kvällen.

 2. Malin skriver:

  Vi som inte har nåt annat val än cykeln som fortskaffningsmedel måste ju spara mängder. Vi borde premieras med nån form av avdrag på skatten alt miljöbonus.

 3. Robert skriver:

  Det finns ingen ursäkt att inte cykla året runt i den här staden för de som bor och jobbar inom stadsgränsen. Bra cykelvägar och snudd på helt fritt från backar. För egen del går det faktiskt snabbare att cykla än att ta bilen till jobbet.

 4. Watchingeye skriver:

  Alla sätt är ju bra utom de dåliga. Är nästa steg att välja ut 100 bussresenärer, tro? Fast det kan ju bli litta lurigt o få det att funka med tanke på linjesträckningen. Fast får 100åka gratis, så blir det ju en bra affär för dom, med tanke på de oförskämda priserna. Buss o koldioxidminskning funkar suveränt där det används målmedvetet. Inte i denna kommun dock, bör tilläggas. Här kör vi bil så möe vi kan.

 5. Sven-Goran Pettersson skriver:

  Väldigt viktigt är att använda cykel för korta sträckor som att handla. På vinter ger korta resor inte bara CO2 utan även mycket otrevliga avgaser. Speciellt inne i städer skapar detta onödigtdålig luft!

 6. Leif Johansson skriver:

  Hela Sveriges utsläpp av koldioxid är mellan 1-2 PROMILLE så stäng hela Sveriget, vilket är som ett piss i havet.

Kommentarerna är stängda