Gå direkt till Nyheten (Social- och arbetsmarknadsnämnd nollställs
Stor felräkning i investeringsbudget)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 05 december 2019
  1. Dagens namn:
  2. Sven
  3. I morgon:
  4. Nikolaus och Niklas

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Social- och arbetsmarknadsnämnd nollställs
Stor felräkning i investeringsbudget

Publicerad onsdag, 03 april 2019, 17:07 av Björn Smitterberg

Det stora underskott som förvaltningen social- och arbetsmarknad (SA) bearbetat sedan flyktingkrisen har nu avskrivits. Kommunstyrelsen beslutade det i dag med stor majoritet. Bara moderaterna var emot – men det handlade om en principsak mer än pragmatism.

Det är åtskilliga tiotals miljoner som förvaltningen försökt arbeta in på olika sätt och jobbat hårt med det. När kommunstyrelsen i dag hade att besluta om årsredovisningen för 2018 – den ska beslutas av kommunfullmäktige – visade det sig att även om man efterskänker underskottet i SA så blir överskottet drygt 90 miljoner kronor.

Se även Lidköpingsnytt 28 mars – klicka

Nu kommer SA och dess nämnd att få gå in i ett med övriga förvaltningar och nämnder mer jämställt ekonomiskt läge.

Oppositionsrådet Rasmus Möller hade en annan idé, men den innebar att eftersom nämnder i princip bara får ta med sig en procent av ett överskott, borde även  en procent av underskottet lämnas. Då skulle SA ha kvar 1,8 miljoner av tidigare underskott. Men det förslaget röstades ned.

Pär Johnson, Liberal, har i flera år föreslagit att underskottet i SA bör kvittas bort – och var glad åt dagens beslut. Beslutet kommer att diskuteras vidare i kommunfullmäktige.

Även investeringsbudgeten för 2018 diskuterades. Och den handlar om en stor felräkning. Men felräkningen handlar om att det nya avloppsreningsverket inte kunnat påbörjas. Man har nämligen räknat med investeringar på sammanlagt cirka en miljard. Men bara drygt hälften har kommit till användning.

Felräkningen är alltså inte en felräkning i pengar – utan en felbedömning i tillståndet för att få börja bygga avloppsreningsverket.