Gå direkt till Nyheten (Intyg för specialmat – blev en nöt!)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 18 september 2019
 1. Dagens namn:
 2. Orvar
 3. I morgon:
 4. Fredrika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Intyg för specialmat – blev en nöt!

Publicerad onsdag, 03 april 2019, 17:48 av Björn Smitterberg

I dag skulle kommunstyrelsen klubba igenom ett till synes enkelt beslut; det handlar om att de elever i skolorna som behöver speciell mat av något skäl måste ha läkarintyg.

Men när politikerna fick ögonen på förslaget väcktes tankar om specialkost av etiska skäl och religiösa skäl.

– Dom kan ju inte få läkarintyg, sa Rasmus Möller (M) och fick visst medhåll från andra partier.

– Vad händer med barn som är veganer?

En undersökning på en skola med 330 elever i Lidköping har visat att var tredje barn har specialkost. Hittills har det inte alltid krävts intyg, men nu skall läkarintyg införas som gäller för flera år och alltså inte behöver förnyas så ofta.

– Jag tror att barn som inte har läkarintyg kommer att säga att de har etiska eller religiösa skäl att få annan mat, sa Rasmus Möller.

– Jag tror i alla fall att det här blir en förbättring, sa Frida Nilsson, (c), kommunalråd.

Så blev beslutet. all specialkost utan etisk eller religiös koppling kommer att kräva läkarintyg.

8 kommentarer på “Intyg för specialmat – blev en nöt!”

 1. Anders skriver:

  Här sätts alla föräldrar till barn med autism o adhd i en svår sits. Att utesluta mjölkprotein o gluten har visat sig vara bra för dessa barn. Finns få läkare som skriver intyg på detta utan påvisade av tarmludd med gastroskopi, för att ex utesluta gluten i kosten. Medvetna trossamfundet kommer växa då de har de som religiösa skäl att man skall få välja sin egna kost. Att man kan läka med rätt kost i första hand.

 2. Frida skriver:

  Jag har fått betala 400:- per intyg, trots att skolan skall vara kostnadsfri, vart annat år. Då är detta en kostnad som numera kommunen står för hädanefter?

 3. Lena skriver:

  Som sagt man får betala 400kr för att få detta, och tyvärr är inte alltid samma läkare lvar som utrett och det är nya som ska skriva och detctarvtid att gå fram, jag trodde att som föräldrar är vi betrodde och kan påtala vad barnet inte tål.

 4. Camilla skriver:

  Skolan jag jobbar på kräver läkarintyg varje läsår. Funkar kanoners. Specialkost pga religiös övertygelse äter oftast det vegetariska alternativet.

 5. Robert skriver:

  Ett vettigt beslut. Majoriteten av denna tredjedel barn är självdiagnostiserade av föräldrar med begränsad kunskap i ämnet. Det ska inte ligga på skolan att tillfredsställa dessa.

 6. Johan skriver:

  Varför inte erbjuda vegansk kost i större utsträckning? Då kommer det vara många som inte behöver specialkost. Sen kan de som absolut vill ha mjölkprodukter, ägg och kött få visa intyg på att de behöver det. Så bakåtsträvande att kött- och mjölkkost är det ”normala”.

 7. Anders skriver:

  Robert, då kan väl alla muslimer också äta griskött, är ju föräldrarna som sett till att barnen inte skall äta det. Då skall inte de ligga skolan till last att tillfredsställa detta. Eller?

  Vill gärna höra vad politikerna tänker göra med kostnaden för läkarintyg?!

 8. Jim_Ljung skriver:

  Jim_Ljung

  Om speciell kost är NÖDVÄNDIG för elevs hälsa (Tex gluten)
  Så tycker jag att det känns ok att erbjuda det.
  men är det däremot bara trista ideologiska o teologiska åskådningar, så kan föräldrar o äldre elever själva stå för kosthållningen.
  Alltså inget som stat o kommun skall stå för !

Kommentarerna är stängda