Gå direkt till Nyheten (Simning och båtvett på Framnäsbadet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 17 september 2019
  1. Dagens namn:
  2. Hildegard och Magnhild
  3. I morgon:
  4. Orvar

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Simning och båtvett på Framnäsbadet

Publicerad tisdag, 02 april 2019, 12:01 av - Inskickat material

ikonbadvenernvanernAtt lära barn simma är en viktig del av kommunernas folkhälsoarbete, skriver Lidköpings kommun i ett pressmeddelande. Skolan har förstås ett ansvar att bedriva simundervisning och i ämnet idrott och hälsa ska eleverna för att uppnå ett godkänt betyg i årskurs 6 kunna simma 200 m var av 50 m på rygg och hantera nödsituationer i och vid vatten. Även vårdnadshavare har ett ansvar att hjälpa barn att bli simkunniga. Ett sätt är att låta barn ta del av de simskolekurser som kommunen erbjuder, som syftar till att barn ska uppnå god vattenvana, lära sig att simma bröstsim och ryggsim, få bad- och båtvett och öva på livräddning.Därmed får man förbättrade förutsättningar för att i framtiden ta del av simundervisningen i ämnet idrott och hälsa.

Varje sommar genomförs simskola i de tempererade bassängerna på Framnäsbadet. I 28-gradigt vatten får barn möjlighet att lära sig att simma och utveckla sin simning.
Simskolan är indelad i fem steg:
– Nybörjare
– Barnet kan simma 5 – 25 meter bröstsim
– Barnet kan simma 25 – 50 meter bröstsim
– Barnet kan simma mer än 50 meter bröstsim, men behöver träna på att flyta, dyka och ryggsim
– Barnet kan simma mer än 50 meter bröstsim, 25 meter ryggsim, dyka från kanten och flyta i 1 minut.

Lidköpings kommun erbjuder busstransport till sommarsimskolan för barn födda 2011 och tidigare. En smidig lösning för barn som vistas på fritids denna period medan de vuxna arbetar.

-Många vuxna minns simundervisningen från grundskolan, när man simmade för att klara olika moment och kanske även samlade ihop några simmärken. Men faktum är att, även om man orkade simma långt som barn så är simningen en färskvara, förklarar Ida Norrgård badmästare i Lidköpings kommun. Visste du förresten att man inte räknas som simkunnig om man inte kan hoppa på djupt vatten och orkar simma 200 meter var av 50 meter på rygg, fortsätter Ida.

-Simborgarmärket som är ett klassiskt märke har funnits sedan 1934 och finns, likt majblomman, i en ny färg varje år. För att ta ett simborgarmärke kontaktar man någon ur personalen. Sedan ska man simma 200 meter utan att stanna. Årets simborgarmärke som firar 85 år, är svart med guldtext.

– Så ta chansen att testa din simkunnighet, ett sätt att kontrollera sin simkunnighet och utmana sig själv, avslutar Ida Norrgård.