Gå direkt till Nyheten (Valkyrian – operaklassiker direkt till Folkan)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 17 september 2019
  1. Dagens namn:
  2. Hildegard och Magnhild
  3. I morgon:
  4. Orvar

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Valkyrian – operaklassiker direkt till Folkan

Publicerad onsdag, 27 mars 2019, 01:05 av Redaktionen

valkyrianValkyrian, den andra delen i Wagners ringcykel, direktsänds från Metropolitan i en över 5 timmar lång föreställning direkt till Folkets Hus i Lidköping.

Huvudrollen har sopranen Christine Goerke som den heroiska krigsgudinnan Brünnhilde.
Hennes möte med tvillingarna Siegmund och Sieglinde leder henne på en resa från gudinna i Valhall till människa på jorden.

Philippe Jordan dirigerar.

Valkyrian utspelar sig i en mytologisk tid, där gudar, jättar, dvärgar och människor alla kämpar om makten. Medan den första delen av cykeln, Rhenguldet, rör sig mellan världar ovan och under jorden, utspelar sig Valkyrian helt i människornas värld, när maktbalansen i den kosmiska kampen långsamt börjar gå människans väg.

Genom hela ringcykeln använde Wagner ett system av musikaliska teman förknippade med rollkaraktärer, händelser, känslor eller föremål. Hela första akten av Valkyrian skildrar erfarenheten av att bli kär från den första attraktionen till fullbordandet.

Operan slutar med den gripande musiken där Wotan sjunger sitt farväl till Brünnhilde. Redan en timma innan föreställningsstart har som vanligt Björn Ekblom en fri introduktion.

– Folkets Hus lördag kl 16. Föreställningen börjar 17.