Gå direkt till Nyheten (Om bad i Lidan i fullmäktige: Utreds på nytt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Om bad i Lidan i fullmäktige: Utreds på nytt

Publicerad måndag, 25 mars 2019, 19:55 av Björn Smitterberg

lidanbad_a_130801Lite förvirring blev det när kommunfullmäktige i kväll diskuterade om det ska vara tillåtet att bada. Här fanns en ohelig allians mellan vänsterpartiet och Moderaterna om att återvisa ärendet till stadshuset för ytterligare utredning. En kaffepaus krävdes för att alliansen – i denna fråga – skulle enas.

Tomas Carlsson, centern, inledde debatten om att tillåta bad i Lidan. Han har badat här i sju år och förvånas över att det varit principiellt förbud. Han hade förslag till ny formulering av de lokala ordningsstadgar som styr badandet.

Förslaget är inte okontroversiellt:
Claes-Göran Borg, Vänsterpartiet, tog upp alla de risker som finns med badet och som framförts från flera olika tjänstemän.
– Det kanske inte är så smart att upphäva badförbudet. Kommer vi att sluta ta hänsyn till höga risker. Vad händer med de juridiska aspekterna.
Claes-Göran Borg yrkade återremiss för att utreda säkerhetsfrågorna igen, eller att man skall gå på tjänstemännens förslag och inte tillåta bad. Av misstag råkade återremissen rivas sönder…
– Vi kan inte bara säga att var och en får ta riskerna.

Tomas Carlsson sade sig ha all respekt för riskerna – och de finns överallt där man kan bada.
– De största riskerna är dom som badar på nätterna.
– Badande sker på egen risk, när många är i rörelse och det är bra temperatur. Tillåt bad! Deet är ingen badplats vi ska skapa. Jag vill att vi river upp ett todisenligt förbud.

Moderaten Rasmus Möller konstaterade att han utsetts till fiende i badförbudsfrågan.
– Jag yrkar också på återremiss. Förslaget till beslut i kväll är motvalls mot tjänstemannaförslag. Vi behöver ett juridiskt hållbart beslut.

Sådana här förbud behöver vi inte, enligt SD, som yrkade att det i kväll skulle beslutas om tillstånd för bad.

Pär Johnson är liberal och tycker i grunden att det ska vara tillåtet att bada, men påpekade att beslutet måste bygga på bra grund.
– Hur tar vi bort riskerna som finns för bad.

Marianne Bonnevier, Miljöpartiet, yrkade avslag för förslaget – och vill alltså inte tillåta bad.
– Åtgärdsförslag som lagts är inte tillräckliga. Vad kommer ut i Lidan när man får vatten av dagvattensystem som svämmar över.

Nu ska en juridiskt hållbar regel skapas, enligt det beslut om återremiss som togs i kväll. Frågan ska alltså utredas igen.

Arkivbild

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Inte badentusiast
Gäst
Inte badentusiast
25 mars, 2019 08:09

Samtidigt som jag skriver denna rad så sällar jag ju mig till den stora skaran som diskuterar bad. Men det måste ju finnas något mer väsentligt att lägga tid och pengar på? För egen del kommer jag inte hoppa i spat från kajen men låt dem som vill göra det få göra det. Allting här i livet är ju farligt, troligtvis att inte bada oxå.
Lägg energin på någon mer viktig och angelägen fråga. Varför gå över ån efter vatten? Hoppa i om du vill istället!

Johan
Gäst
Johan
26 mars, 2019 09:07

Att bad i Lidan är en fråga som engagerar… Hur kan någon överhuvudtaget vilja bada i det sunkiga vattnet? Det är kanske den största frågan.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
26 mars, 2019 06:38

Det vore rätt intressant att få veta hur Miljöpartiet aktivt arbetar för att förbättra vattenkvaliteten. Att MP gör det är ju självklart o ett viktigt led till att man kan bada lite mindre hälsovådligt i Lidan. Det där med förbud då medborgarna inte vet sitt eget bästa….luktar nästan lika dagvattenunket som Lövins piska o morot.